​12 gode råd: Sådan falder du i søvn i sommervarmen

Foto: Shutterstock

Mange danskere har svært ved at falde i søvn, når høje temperaturer har varmet soveværelset op en hel dag. Heldigvis findes der en række gode råd.

Ligeså dejlig og uimodståelig som en varm sommerdag kan være, ligeså uudholdeligt er det, når dagen bliver til fugtig tropenat og tårnhøje temperaturer har omdannet dit soveværelse til et drivhus.

Det betyder nemlig, at mange danskere har svært ved at falde i søvn og i stedet bruger timevis på at vende og dreje sig i de varme og våde lagner.

Ifølge Sengetid.dk er søvnløsshed i sommervarmen et udbredt problem, og i en intern brugerundersøgelse er sitet nået frem til, at hele 69 procent af de adspurgte oplever dårligere søvn eller problemer med at falde i søvn, når udendørstermometeret viser plus 20 grader.

Læs også

Salmonella opdaget i svinekød solgt i hele landet: Skynd dig at smid det ud

Med meget mere sommer i vente i både juli og august er der helt sikkert mange, der allerede nu gruer for de næste måneders nattesøvn, men heldigvis har Sengetid.dk udarbejdet 12 gode råd, der kan hjælpe dig til en god og rolig nattesøvn i løbet af sommeren.

1. Luft ud efter solnedgang: Man skal hverken være søvnforsker eller indeklima-konsulent for at vide, det er en god ide at få luftet ud i soveværelset om sommeren. Dog er et godt tip at lufte intensivt ud, så snart solen har sænket sig under horisonten, og temperaturen falder.
Skab gennemtræk ved at åbne flere vinduer forskellige steder i din bolig, men på en vindstille dag, kan du med fordel åbne alle vinduer i soveværelset og lukke døren, så du skærmer rummet af. Det er hurtigere at køle et mindre lokale ned i stedet for hele boligen.

2. Mørklæg dit soveværelse – også om dagen: De solrige timer om sommeren løfter vores energiniveau, og du foretrækker sikkert den lyse sommer frem for de mørke vinterdage. Dog kan de lange, lyse nætter hæmme din træthed og dermed din evne til at falde i søvn om aftenen.
Din hjerne kan kun producere søvnhormonet melatonin, når det er mørkt. Derfor er det vigtigt at undgå stærkt lys om aftenen, hvilket du kan gøre med et mørklægningsgardin i dit soveværelse. Du kan med fordel også benytte mørklægningsgardinet i dagstimerne. Særligt hvis dit soveværelse står badet i sol i løbet af dagen. Skærmer du af for solen, kan du nemmere holde dit soveværelse køligt før sengetid.

Læs også

It-kriminelle forsøger at snyde dig: Her må du ikke logge på med NemID

3. Drik jomfrudrinks og danskvand: Du kender det nok – de lyse nætter giver anledning til socialt samvær med både venner og familie, og hvad passer bedre til en varm sommeraften end et køligt glas mousserende vin? Desværre er alkohol forstyrrende for både din væskebalance og din søvn. Derfor kan det være en god ide at skrue ned for alkoholen og op for de såkaldte virgin-drinks, hvis du er i søvnunderskud. Faktisk anbefaler søvnforskere, at du i stedet for alkohol drikker danskvand, da det indeholder en god portion af den salt og de mineraler, som vi sveder ud i sommervarmen. Derfor er det sundere for kroppen at drikke danskvand frem for vand fra hanen, når man sveder meget.

4. Undgå store måltider senere end 2-3 timer før sengetid: Det er ikke kun alkoholen, du bør skrue ned for, men også dit indtag af mad lige før sengetid. Spiser du et stort måltid kort inden sengetid, sætter du gang i forbrændingen, og det øger din kropstemperatur. Derfor bør du undlade de kalorietunge måltider senere end to-tre timer før sengetid. Hvis du føler sulten trænge sig på, kan du i stedet snacke den med noget let fordøjeligt – såsom frugt, lidt müsli med et let mælkeprodukt eller et knækbrød.

Læs også

Supermarkedskæde går til kamp mod rygning: Vil gemme cigaretter for kunderne

5. Tag et varmt bad før sengetid: Du tror måske, vi har fået solstik, men et varmt bad kan faktisk sænke din kroptemperatur. Hvis hudens temperatur er højere end omgivelsernes, falder din kropstemperatur. Det temperaturfald vil berolige dig og gøre dig søvnig – og det er jo lige præcis det, du ønsker dig allermest forud for en varm sommernat i din seng.

6. Frys dine strømper: Endnu et høkertrick, du kan benytte til at sænke kropstemperaturen, er ved at tage et par kolde strømper på fødderne. Så smid et par strømper i fryseren et par timer inden sengetid og tag dem på. Alternativt kan du holde sokkerne under den kolde hane og vride dem godt, før du tager dem på. På den måde falder din kropstemperatur for en tid – forhåbentligt tilpas længe, så du når at falde i søvn.

7 Sov lavt: Som du nok ved, er det varmest på den øverste bænk i saunaen. Det er fordi, varmen stiger opad. Så ligger soveværelset og børneværelserne på førstesalen i huset, kan det være en god ide at søge ned i stuen – eller måske ligefrem kælderen – hvis du ikke kan sove i sommervarmen. På de varmeste nætter kan du med fordel prøve at flytte madrassen ned på gulvet eller ud på den overdækkede terrasse.

Læs også

Rebecca advarer mod livsfarlig fejl: Derfor må du aldrig sætte et spejl i dit vindue

8. Brug sovemaske og ørepropper: Har du ikke mulighed for at lukke lyset effektivt ude af soveværelset, kan det være en ide at anskaffe en sovemaske, der dækker dine øjne. Der er mange forskellige at vælge imellem, og nogle indeholder sågar en fyldende gel, som kan køle dit ansigt – samtidig med at du skærmer dine øjne for lyset. Bor du ud til en trafikeret vej, kan det være ekstra svært at få nattero, hvis du sover med åbne vinduer i sommervarmen. Derfor kan et par ørepropper være løsningen.

9. Sov alene på de varmeste nætter: Det kan være en varm affære at ligge tæt, og samtidig risikerer I også nemt at forstyrre hinanden. Når kroppen er varm, ligger man mere uroligt, og det kan virke meget forstyrrende for den modsatte part, som måske også har søvnproblemer på grund af varmen. Selvom det virker som noget, ældre ægtepar begynder på, når de har rundet sølvbryllupsalderen, kan det faktisk være nødvendigt at sove hver for sig, når det er meget varmt.

10. Sov med en sommerdyne eller et tæppe: Ligger du stadig og kæmper med din tykke vinterdyne, så kan en god måde at skrue ned for temperaturen i sengen være ved at anskaffe en sommerdyne. Den er tyndere, holder ikke så godt på varmen og kan endda virke afkølende.
Du kan også anskaffe dig en hovedpude med kølende effekt. Den er specielt velegnet til dig, som har et stort eller meget langt hår.

Læs også

Derfor må du ikke lade din hund smage din is

11. Køb en latex-topmadras: Endnu en mulighed er at anskaffe dig en topmadras med latex-kerne. Latex er bedre til at transportere fugt og varme væk fra kroppen, og det får din seng til at virke køligere. Samtidig bliver temperaturen mere jævn natten igennem. Alt sammen noget som vil øge dine chancer for en bedre nattesøvn.

12. Tjek din madras og dit sengelinned: Tilsvarende bør du give din eksisterende topmadras, samt eventuelt også din hovedpude et nøjere eftersyn, hvis du døjer med sommervarmen. Madrasser og puder i memory-skum bruger netop kropsvarmen til at forme elementerne efter din kropsform. De opsamler og holder således på varmen. Sørg også for at vælge sengetøj og nattøj af hør eller bomuld. Det tillader kroppen at ånde, så den kan komme af med overskudsvarmen og eventuel sved.

 

Dagens Gossip