2000 år gammelt kranium fundet med indopereret metalstykke

Foto: Facebook / Museum of Osteology

En peruviansk krigers kranium er formentlig blevet holdt sammen af et stykke metal i det, der anses som et af verdens ældste eksempler på avanceret kirurgi.

Museet for osteologi i Oklahoma i USA har delt et opslag på Facebook, hvor de forklarer, at et cirka 2000 år gammelt kranium i deres udstilling er fra en mand, som formentlig er kommet til skade i kamp og derefter har gennemgået et kirurgisk indgreb, hvor han har fået indopereret et stykke metal, som har holdt sammen på hans kranium.

Læs også

Prins Harry nægtet politibeskyttelse: Starter juridisk kamp mod den britiske regering

Eksperter fra museet mener desuden, at manden har overlevet operationen og først er død af andre årsager senere, og kraniet er derfor et vigtigt bevis på, at ældgamle civilisationer var i stand til at udføre avanceret kirurgi.

"Dette er et peruviansk aflangt kranium med metal kirurgisk implimenteret efter hjemvendelse fra kamp, estimeret til at være cirka 2000 år gammelt. Ét af vores mere interessante og ældste dele af udstillingen," udtalte en talsperson for museet til Daily Star og fortsatte:

"Vi har ikke et ton af baggrund omkring dette stykke, men vi ved, at han overlevede proceduren. Baseret på den brækkede knogle rundt om reperationen, du kan se, at det er tæt smeltet sammen. Det var en succesfuld operation."

Grunden til at kraniet er aflangt er, at peruvianere i den tidsperiode ofte bandt reb stramt rundt om hovedet på små børn for at gøre deres kranier aflange, da det formentlig var et tegn på privilegier og status. 

Kraniet var oprindeligt i en privat udstilling på museet i Oklahoma, men siden flere artikler om kraniet blev offentliggjort og dermed vækkede interesse for det, blev det flyttet til en offentlig udstilling i 2020. 

Lignende kranieskader var almindelige omkring år 0 i Peru og de omkringliggende lande, da krigerne dengang ofte brugte slangebøsser og andre stumpe genstande som våben i kamp. Det menes derfor også, at peruvianske kirurger dengang opfandt adskillige former for kirurgiske indgreb. 

Det var indgreb som det nævnte indgreb med indopereret metal i kraniet, men det tæller også en kirurgisk teknik kaldet trepanation, som er en operationsform der stadig bruges til blandt andet at fjerne sygdomme i selve kraniet eller give adgang til at behandle sygdomme i hjernen. 

Ved trepanation skraber, skærer eller hugger man hul i selve kraniet. I dag bruges ofte eldrevne værktøjer til at skære, men i gamle dage brugte man flint til at skrabe eller en mejsel til at hakke, og operationen blev ofte udført uden bedøvelse. De ældste eksempler på trepanation i Danmark er over 5000 år gamle.

Læs også

Rengøringsekspert: Sådan rengøres en drikkedunk korrekt

 

 

 

Dagens Gossip