8 ting som du øjeblikkeligt bør slette fra Facebook

Nils Würtzenfeld

375 uger siden

|

17/05/2017
Videnskab
Shutterstock
Shutterstock
Alt for mange er alt for ukritiske med, hvad de har liggende af oplysniger på Facebook.

Dagens topnyheder

Prøv at åbne din Facebook-profil.

Oplyser du din arbejdsplads? Dit telefonnummer eller din fødselsdag? Er din profil åben eller lukket? Og hvor ukritisk er du egnetlig med, hvilke fotos du deler på Facebook?

Rigitg mange af os er forbavsende uforsigtige med, hvad vi gladeligt lægger op på verdens mest populære sociale medie. Det skriver Indy100.com.

Men måske bør du tage en tur på din profil og rydde godt og grundigt op. Her får du i hvert fald otte gode råd til, hvad du bør slette fra din Facebook-profil.

1. Dit telefonnummer: Mange mennesker har deres kontaktoplysninger liggende tilgængelige på Facebook – deriblandt deres telefonnummer. Men hvorfor egentlig det? Vores nærmeste venner har jo i forvejen vores nummer, så hvorfor også reklamerer med det på nettet? Hvis fremmede Facbook-brugere vil have fat på dig, kan de jo skrive en besked. I værste fald risikerer du, at alle får adgang til dit nummer, da Facebook i forvejen ikke har problemer med at dele dine personlige oplysninger.

Foto: Shutterstock

2. Din åbne profil: Med mindre du har en trang til, at alle skal have lov at snage i dit liv, dine billeder og oplysninger, så drop din åbne profil. Der er vel ingen grund til, at andre end dine venner kan følge med i dit liv? I øvrigt har der været mange eksempler på, hvordan folks private billeder (fra en åben profil) er blevet stjålet og brugt til at fra reklamer til kontaktannoncer. Billeder af dine smykker, designermøbler eller flotte bil er i øvrigt særligt interessante for indbrudstyve.

Foto: Shutterstock

3. Dine ligegyldige venner: Vi er efterhånden blevet så bekendte med Facebook, at det ikke længere vækker beundring hos dine nærmeste, at du har over 800 ’venner’ på det sociale medie. Vi ved nemlig alle, at ingen mennesker har 800 venner. De fleste er disse er højst bekendte, og hvorfor så være venner med dem? Derfor bør du rydde op i dine Facebook-kontakter. En god tommelfingerregel er: Hvis det ikke er en person, du vil hilse på på gaden, så bør I heller ikke være ’venner’ på nettet. I øvrigt ved du heller ikke, om ham de mødte i byen for fem år siden har tænkt sig at misbruge dine informationer.

4. Oplysninger som kan bruges til annoncering: Det er som sagt ingen hemmelighed, at Facebook ikke har noget imod at videregive dine oplysninger, hvis de selv kan tjene på det. Det er allerede annonceret, at reklamer snart kan poppe op i dine lukkede Messenger-beskeder med annonceforslag rettet efter dine private samtaler, og hvis du tilmed har oplysninger liggende på Facebook om din yndlingsret, favoritserie og rejsedestinationer, så risikerer du, at blive bombaderet med reklamer målrettet dig. Det er både irriterende og føles foruroligende meget som overvågning.

5. Din lokation: Mange mennesker har for vane at oplyse, hvor de er og hvornår de er. Med udover at dine venner kan se, at du netop er ’checket ind’ i biografen eller på en restaurant, så kan andre også følge med i din gøren og laden. Det er især en dårlig idé, hvis du tydeligt tagger dig selv i dit hjem. Så ved folk nemlig, hvor du bor – en oplysninger som af åbenlyse grunde ikke vedkommer alle - og slet ikke, hvis du har en åben profil.

6. Dine rejse: Hvis du har en lukket profil, hvor kun dine nærmeste venner kan følge dit liv, så skader det ikke at oplyse, at du netop er fløjet en uge til Mallorca. Men jo mere åben din profil er, og jo flere du tagger i dit opslag – jo flere vil blive opmærksomme på, at du er bortrejst. En oplysning, som vi bestemt ikke ønsker, skal nå ud til indbrudstyve.

Foto: Shutterstock

7. Dine personlige oplysninger: Som nævnt tidligere, så bør du faktisk oplyse så lidt som overhovedet muligt på Facebook. Selvom om det kan lyde overdrevet, så giver du, uden at tænke over det, mange personlige og fintfølende informationer væk, som andre kan misbruge. Netsvindlere er nemlig vilde for at få oplyst din adresse, din kontaktoplysninger samt din fødselsdato – info som mange af os gladelig giver væk.

Foto: Shutterstock

8. Dine 'åndssvage' billeder: Selvom I havde en fantastisk tur til Thailand i 2009, eller jeres Roskilde Festival sidste år var en fest, så er der ingen grund til at dele alt for private billeder. Mange personer er nemlig alt for ukritiske med fuldebilleder, bikinifotos og andre mere eller mindre upassende minder, som hverken falder i god jord hos din svigermor eller kommende arbejdsgiver. Hvis du vil tages seriøst, er fjollede og afslørende billeder langt fra en god idé.

Læs også om de 8 ting du omgående skal stoppe med på Facebook