Årets længste dag

Foto: Shutterstock

Årets længste dag ligger ikke fast, men veksler hvert år mellem to bestemte datoer.

Årets længste dag, også kaldet sommersolhverv, er den dag på året, hvor solen passerer det højeste punkt i sin bane henover himlen.

Det betyder at timerne fra solopgang til solnedgang er flere end på nogen anden dag i løbet af året, da den nordlige ende af Jordens omdrejningsakse hælder direkte ind mod Solen. Derfor når Solen over Danmark denne dag højere på himlen ved middagstid end på nogen anden dag.

Det medfører en dagslængde på mere end 17 timer i hele Danmark.

Læs også

Verdens største land

Årets længste dag i Danmark falder enten 20. eller 21. juni.

Datoen varierer på grund af forskellen mellem et kalenderår og et solår, men korrigeres cirka hvert fjerde år, når der er skudår. De seneste år er sommersolhverv faldet 21. juni og både i 2018 og 2019 vil årets længste dag også falde på denne dato. Først i 2020 vil årets længste dag ligge 20. juni. (Tak til Christoffer i kommentartråden nedenfor for at spotte fejlen, der nu er rettet [ed.])

Læs også

Verdens højeste bjerg

Det præcise tidspunktet, hvor sommersolhverv indtræffer, varierer dog år for år.

Sommersolhverv markerer naturligt nok også overgangen til gradvist kortere dage, som fortsætter med at aftage i længde helt frem til vintersolhverv  - årets korteste dag, der tilsvarende altid falder enten 21. eller 22. december.

Natten efter sommersolhverv er iøvrigt den korteste nat på hele året, da de lyse timer fylder så meget.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip