Advarsel: Denne telefon udsender flest strålinger

Foto: Shutterstock.com

For nyligt er der foretaget en test af de mest populære telefoner, hvor man har fundet ud af, at to af dem faktisk ligger over det tilladte i, hvor mange strålinger de udsender. Se hvilke telefoner der er tale om her

Det har været en debat siden første dag, hvor man fandt ud af, at mobiltelefoner udsendte strålinger. Er det usundt for mennesket, kan det have nogen effekt, eller har det slet ingen betydning, at vi mennesker er så tæt på stråling fra mobiltelefoner hele tiden.

Nogle forskere mener det ene, mens andre mener det andet, og indtil videre er der ikke konkrete beviser på, at det er decideret skadeligt. Senest er der kommet en rapport ud, der antyder, at mænd der går med deres telefoner i lommen, vil have større sandsynlighed for at blive sterile, end dem der har den i brystlommen eller baglommen. Denne rapport er der dog heller ikke nok evidens for.

Samsung og Sony er godt med

Det er sådan, at alle mobiltelefoner udsender strålinger, der kaldes SAR. Det står for Specific Absorption Rate, og det måles i watt pr. kilogram. De forskellige målinger, der er blevet målt af telefonerne viser, hvor meget stråling et menneske bliver udsat for i hovedet, når man holder telefonen op til øret for at tale i den.

Hos Sony og Samsung har de været rigtig godt på beatet, hvor Sony med deres Xperia M5 har telefonen, der udsender klart færrest strålinger. Blot 0.14 er deres telefon blevet mål til, mens Samsung kommer lige efter med deres Galaxy Note8 med 0.17.

Samsung er generelt placeret godt i den lave ende med mange af deres telefoner, og derfor bliver man ikke udsat for mange strålinger, hvis man er ejer af en Samsnug Galaxy S6 edge, Galaxy S8+, Galaxy S7 edge eller Galaxy A5.

OnePlus og Huawei klarer sig til gengæld rigtig dårligt

Tager vi et kig på nogle af de mindre navne, som til gengæld er ved at slå igennem på det danske marked, så er der flere favoritter på listen, som udsender rigtig mange strålinger. Eksempelvis så klarer OnePlus 5T sig allerdårligst, hvor den er helt oppe på 1.68.

Det er faktisk for meget i forhold til, hvad der estimeres til at være sikkert for et menneske, da grænsen ligger på 1.60 SAR. Dermed er Huaweis Mate 9 også et problem, da den er oppe i 1.64. Nokia Lumia 630 klarer sig heller ikke godt med 1.51, mens Huawei igen indtager de næste fire placeringer med deres P9 Plus, GX8, P9 og Nova Plus.

Er mande indehaver af en iPhone, så skal man måske heller ikke bevare den alt for tæt på hovedet, da Apple også er kendt for at udsende mange strålinger. En iPhone 7 udsender 1.38, mens iPhone 8 udsender 1.32 SAR.

Det er usikkert, hvor meget stråling et menneske kan og bør udsættes for fra mobiltelefoner, og mange anbefalinger tilbage fra 90’erne holder ikke i dag, da man benytter telefoner på en helt anden måde. Nu taler man ofte håndfrit, ligesom folk også Facetimer eller sender snaps, hvor telefonen bliver holdt væk fra hovedet.

Vil du gerne have en mobil, der udsender få strålinger, så bør du dog kigge mod Sony og Samsung næste gang.

Læs også

Opsparingschallenge – Sådan sparer du næsten 50.000 kr. op på et år

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip