Bedsteforældre lever længere, hvis de passer børnebørnene

Nye studier har vist, at bedsteforældre der passer deres børnebørn, blive ældre end dem, der ikke gør.

Det kan være svært som forældre at give slip på sine børn, og selvom en et par timer væk fra ens lille barn, kan føles som evigheder. Der kan dog være flere gode grunde til, at du lader bedsteforældrene passe dine børn, hvis du gerne ser, at dine forældre eller svigerforældre lever lidt længere.

En grundig undersøgelse fra Tyskland har nemlig vist, at de bedsteforældre der passede deres børnebørn, ville leve længere tid end dem, der ikke gjorde.

Undersøgelsen blev foretaget blandt 500 ældre, der var bosat i Berlin. Her fulgte man dem i over 20 år. De bedsteforældre over 70, som jævnligt passer deres børnebørn, viste sig at have en dødelighed, der var 37 % lavere end de bedsteforældre, der slet ikke tog sig af deres børnebørn.

”Mønsteret viser, at der ikke blot er en kobling mellem det at hjælpe sine børnebørn og de sundhedsmæssige fordele, men også en kobling mellem at hjælpe sine børnebørn og at leve længere. Især blandt bedsteforældre,” lyder det i rapporten.

Hvorfor lever bedsteforældre længere, hvis de passer deres børnebørn?

Undersøgelsen gav ikke noget klart bevis på, hvorfor det lige netop er, at bedsteforældre der passer deres børnebørn ofte, har en sandsynlighed for at leve længere. I undersøgelsen kommer de dog med flere bud på, hvorfor det hænger sådan sammen.

Det skyldes blandt andet, at bedsteforældre der passer deres børnebørn, ofte vil være nødt til at være mere fysisk aktive. De vil bære og løfte på barnet, de vil rende rundt på legepladsen, spille fodbold og måske kravle rundt. Dermed bliver musklerne aktiveret, og det er til gengæld bevist, at folk der er fysisk aktive lever længere end dem, der ikke er.

Et andet bud er, at når bedsteforældre hjælper til med at passe børnebørnene, så har de en følelse af, at de har et formål og mening med livet. Det holder dem på fysisk og mentalt aktive, og det menes igen at have en del at skulle have sagt.

Det samme mente den 105-årige doktor, der kom med sine tips til, hvordan man kunne blive ligeså gammel som ham. Han sagde blandt andet, at man ikke burde gå på pension, da det holder en i live, hvis man holder sig i gang.

Dermed er der vist kun en ting at sige. Hvis du gerne vil forlænge levetiden hos dine forældre eller svigerforældre, så lad dem passe børnebørnene lidt ekstra.

Læs også

Vil du gerne leve længere? Doktor der blev 105 år delte sine tips

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip