Dansk forskning: Din mund afslører, om du bliver fed

Foto: Shutterstock

Har du få mælkesyrebakterier i munden, skal du muligvis tænke mere over, hvad du spiser for ikke at tage på, viser et nyt dansk studie.

Bakterierne i din mund afslører din vægt. 

Det er en sammenhæng mængden af mælkesyrebakterier i munden og risikoen for at udvikle fedme senere i livet, viser et nyt dansk studie. 

Det skriver Videnskab.dk

- Hvis det viser sig, at der er hold i vores tese, betyder det, at vi måske i fremtiden vil kunne bruge spytprøver som markør for, om man er i høj eller lav risiko for at tage på i vægt, forklarer Berit Lilienthal Heitmann, der er professor ved Københavns Universitet.

Læs også

Første gang i seks år: Julelastbilen fra Coca Cola kommer til Danmark

Fra 1987 til 1993 indsamlede Berit Lilienthal Heitmann, som dengang arbejdede som tandlæge, spytprøver fra voksne danskere. Den tidligere tandlæge indsamlede dengang data fra mere end 300 voksne danskere over den 6-årige periode.

Med luppen rettet mod mælkesyrebakterier ville hun undersøge sammenhængen mellem mængden af bakterierne og kostens indhold af sukker og kulhydrat.

Læs også

Brun uden sol: Nyt produkt kan gøre dig brun uden at skade huden

I dag kan hun glæde sig over, at hun med de 24 år gamle data kan dokumentere nogle interessante resultater. 

Resultaterne viser, at personer med fravær af eller en lille mængde mælkesyrebakterier i munden gennemsnitligt tager 2-3 kg på. Og personer med en stor mængde mælkesyrebakterier taber sig omkring 1 kg.

Dog kan der være nogle fejlkilder, som kan betyde, at studiet kommer frem til forkerte konklusioner påpeger forskere.

Selv ved Berit Lilienthal Heitmann, der i dag forsker i epidemiologi og ernæring, endnu ikke, hvad de overraskende resultater skyldes. 

Derfor skal du altid bestille en ekstra burger på McDonald’s

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip