Dansk læge forklarer, om det giver mening at købe og indtage jod

Foto: Shutterstock

Frygten for atomkrig og salget af jodtabletter er begge stigende.

Der har ikke været større frygt for atomkrig siden Den Kolde Krig, og mange frygter også, at krigen i Ukraine kan føre til en atomkatastrofe, hvis et atomkraftværk bliver bombet. 

I takt med at frygten for at radioaktivt udslip finder sted i Europa stiger, så stiger salget af jodtabletter også.

Læs også

Medie: Putins adfærd tyder på nærtforestående atomkrig

Jod er nemlig almen kendt som en god beskyttelse mod radioaktiv stråling. 

I Danmark er salget af jodtabletter eksploderet de seneste par uger, Sundhedsstyrelsen har netop indkøbt to millioner tabletter - som dog ifølge dem intet har med krigen at gøre - og blandt andre Norges regering har meldt ud, at de anbefaler alle nordmænd under 40 år at indkøbe jodtabletter.

Men er der overhovedet grund til at købe jodtabletter?

Det forsøger en dansk læge, som går under navnet @basicdoctorshit på videoappen TikTok, at forklare i en video, som blev delt for fem dage siden og i skrivende stund er blevet set mere end 125.000 gange. 

Lægen har næsten 70.000 følgere på TikTok, hvor han dagligt giver sine følgere et indblik i livet på et hospital og deler ud af sin viden om medicin, sygdomme og smarte tricks. 

Instagram beskriver han sig selv som "læge" og "influencer."

I videoen forsøger han at forklare, hvordan jod fungerer som beskyttelse mod radioaktiv stråling, og om det giver mening at indtage.

"Ingen ved, om der venter en atomkrig, men én ting er helt sikkert. Der bliver i hvert fald gjort klar til det," starter han med at udtale i videoen, hvor han herefter stiller det retoriske spørgsmål: 

"Hvordan virker de her jodtabletter, og bør man egentlig have nogle af dem liggende derhjemme selv?"

Det korte svar er ifølge lægen 'nej', mens det lange svar er lidt mere kompliceret. 

Se hans video herunder:

@basicdoctorshit

Skal du have nogen liggende? ☢️ #medtok #fyp #danmark

♬ Horror beach, horror, BGM(1201099) - syummacha
Skal du have nogen liggende? ☢️ #medtok #fyp #danmark

I videoen forklarer han, at mennesker ved et radioaktivt udslip eller atomkrig kan risikere at "blive udsat for Jod-131, som er radioaktivt."

Han fortsætter med at forklare: "Det er ikke alt jod, som er radioaktivt, og det er heldigt, fordi din krop skal faktisk bruge jod. Skjoldbruskkirtlen bruger jod til at producere nogle vigtige hormoner. [...]."

Han forklarer desuden, at skjoldbruskkirtlen derfor har et lager af ikke-radioaktivt jod liggende, og det netop er et problem, hvis dette lager ikke er fyldt op, hvis man bliver udsat for et radioaktivt udslip. 

Kroppen kan nemlig ikke kende forskel på radioaktivt og ikke-radioaktivt jod, og hvis lageret ikke er fyldt op, vil skjoldbruskkirtlen derfor optage det radioaktive jod, hvor det herefter ligger og "bestråler kroppen løbende."

Det er her, at jodtabletter kommer ind i billedet. 

Hvis lageret i skjoldbruskkirtlen allerede ér fyldt op, vil kroppen nemlig ikke lagre noget radioaktivt jod, og det kan derfor i teorien være en god beskyttelse med radioaktive udslip at indtage jodtabletter. 

Der er dog nogle rigtig store 'men'er'.

En voksen person skal indtage mindst 130 milligram jod om dagen, hvis det skal have optimal effekt / Foto: TikTok

Først og fremmest skal jodtabletterne ifølge et studie fra 2000 indtages 48 timer før et eventuelt udslip/angreb, hvis de skal give optimal beskyttelse. 

Det vil altså sige, at du på forhånd skal vide, at du vil blive udsat for radioaktivt jod, hvis det skal hjælpe at indtage jodtabletter. 

"Hvis det er længere tid siden, at man har spist dem, har de ikke rigtig nogle beskyttende effekt længere, og hvis du først begynder at spise dem, når katastrofen er sket, så er det også minimalt hvor meget beskyttende effekt, du opnår fra dem," forklarer han således og advarer desuden om, at tabletterne derudover har nogle bivirkninger, som bliver værre med alderen. 

"Det er derfor, at man ikke anbefaler folk over 40 år at tage de her jodtabletter som forebyggelse mod en atomkatastrofe," forklarer han således. 

Lægen påpeger desuden, at man selvfølgelig også bliver udsat for andet radioaktiv stråling end det fra jod-131, ligesom at selve bombens spærgskraft også er livsfarlig. 

"[...] lad os krydse fingre for, at det aldrig går så vidt, og hvis det gør, at hr Putin så lige ringer til dig og giver dig en lille 'heads up'to dage før, så du kan nå at tage dine piller. Pas på jer selv derude," slutter han videoen af med at udtale.

Læs også

Mand fløj 4.000 kilometer for at deltage i polterabend han fejlagtigt blev inviteret med til

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens Gossip