Derfor bør du tage en lur på din arbejdsplads hver dag

10/07/2017 13:30

Nils Würtzenfeld

Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Når du har læst dette, kan du roligt tage en lur indover dit skrivebord. Det er nemlig en fordel for både dig og din chef, at du lige snupper 30-40 minutter på øjet.

Mest læste i dag

Vi kender dem alle – de arbejdsdage, hvor man næsten ikke kan holde sig vågen.

Hvor man er ved at falde i søvn midt i arbejdsopgaverne, hvor hovedet føles tungt, øjnene små og ikke engang 10 kopper kaffe kan kvikke dig op.

Desværre findes der ikke mange arbejdspladser (hvis nogen overhovedet?), hvor det er okay at tage en lur for at få fornyet energi til arbejdsdagen.

Men faktisk så bør du viser din chef denne artikel - eller prikke vedkommende på skulderen for at fortæller, at du lige tager en ’power-nap’ på kontorstolen. Det skriver Independent.

For ifølge et nyt studie så er en lur i arbejdstiden godt for både dig og dit arbejde.

Studiet er publiceret i Nature Neuroscience, og heri forklarer en række forskere, at ens arbejdsindsats faktisk styrkes, hvis du får en kort lur.

Ved at følge en række forsøgspersoner er forskerne nemlig nået frem til, at vores arbejdspræstation falder i løbet af en dag.

Men tager man en 30 minutters lur i løbet af sin arbejdsdag, så vil man i stedet bevare sit arbejdsniveau.

Tilmed vil man styrke og øge sin daglige arbejdspræstation, hvis man forkæler sig selv med en times søvn blandt kollegerne.

Doktor Mednick, der er én af forskerne bag studiet, har forklaret, at fordelene ved arbejds-søvn kan variere alt efter, hvor lang din lur er.

Sover man mellem 20-60 minutter kan den forholdsvis korte lur være til fordel i forbindelse med at huske og udføre dine arbejdsopgaver.

Sover man derimod mere end en time, vil det fører til ’søvn inerti’ - en følelse af forvirring, omtågethed og desorientering.

Grunden til, at en lur på mere end en time er en dårlig idé, skyldes, at du i løbet af denne fase når til REM-søvn (Rapid eye movement), der er for dyb en søvn-type, hvis du skal præstere umiddelbart efter du er vågnet.

Dermed kan du altså sagtens fortælle din chef, at du lige tager 30 minutter på kontorsofaen, og skulle vedkommende stirre vandtro på dig, kan du roligt oplyse, at det skam ikke er for din egen skyld – det er af hensyn til din arbejdspræstation.

Læs også: Dette er den mørkeste side af din personlighed ifølge dit stjernetegn