Derfor efterlader mange fly hvide 'striber' i luften

Foto: Shutterstock

De fleste har helt sikkert oplevet lange sky-agtige 'linjer' på himlen skabt af fly, men hvad er det egentlig?

Sommeren er over os, og det betyder højsæson for flyrejser, da millioner af mennesker over hele verden drager mod varmere himmelstrøg for at holde sommerferie. 

Selvom denne års sommer mildest talt har budt på kaos i verdens lufthavne i form af personalemangel, strejke og coronarestriktioner, så har tusindvis af fly alligevel bevæget sig over himlen, og det har som altid midlertidigt efterladt lange hvide striber på himlen. 

Læs også

Melder ud: Derfor er Danmark på Putins særlige liste

De fleste har nok prøvet at kigge op mod himlen på en skyfri sommerdag, se et fly og undre sig over, hvad det er for en hvid 'hale' der hænger efter den. 

Det ligner mest af alt en sky, som er strukket rigtig langt ud, men det er det altså ikke. 

Buddene på, hvad det er, har været mange gennem årene og har lydt på alt fra røg fra flymotorer til gift, som verdenseliten bruger til at kontrollere befolkning (ja, det er der nogen der tror - læs mere om det ved at trykke her).

Sandheden er dog ifølge Unilad en helt anden. 

'Halerne' skyldes nemlig den fine sod, som flymotorer efterlader i luften. 

Når denne sod blandes sammen med vanddampen i luften krystalliserer den nemlig på grund af de lave temperaturer (ofte -40 grader) i de høje luftlag, og det danner altså en lang hvid stribe på himlen, og hvis du har undret dig over, hvorfor striben kun opstår ved nogle fly, så er der heldigvis også en forklaring på det. 

Højden, hvor iskrystallerne opstår, afgør nemlig, om det er så 'varmt', at de forsvinder igen med det samme, eller om de bliver i luften i et stykke tid og derfor er synlige for folk på Jorden. 

Ifølge Scandinaciantraveler.com opstår 'kondensstriberne', som de hedder, oftest, når et fly flyver i otte kilometers højde eller mere, men de kan i nogle tilfælde også opstå ved lavere højder. 

Striberne kan under de rette omstændigheder blive i luften i timevis.

Læs også

Bedemand afslører: Dette er den værste måde at dø på

 

 

 

Dagens Gossip