Det her sker der minut for minut, når du drikker en Red Bull

20/08/2023 15:05

Henrik R

Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Energidrik bliver mere og mere populært blandt især unge, men den kulsyreholdige drik er alt andet end godt for kroppen.

Mest læste i dag

Især drenge og unge mænd er ifølge Samvirke utrolig glade for at drikke energidrik såsom Redbull, Monster, Burn og Faxe Kondi Booster. 

Faktisk drikker hele 27 procent af danskerne mellem 10 og 35 år mindst én energidrik om måneden, og for drenge og mænd i samme aldersgruppe ligger det tal på hele 38 procent.

Blandt piger og drenge i gymnasiet er det henholdsvis hver fjerde og halvdelen, der jævnligt drikker energidrik som et våben mod for eksempel træthed, men for mange handler det mere om en afhængighed. 

Kroppen kan nemlig godt blive afhængig af de enorme mængder koffein og sukker, som blandt andet en Red Bull indeholder. 

I en almindelig 250ml dåse Red Bull er der ifølge The Daily Mail hele 27,5 gram sukker og 80mg koffein.

Til sammenligning er der cirka 100mg koffein i en kop kaffe, og Fødevarestyrelsen anbefaler at en voksen person maksimalt indtager 400mg koffein om dagen, mens børn slet ikke bør indtage koffein. 

"[...] selv et mindre indtag af koffein vil kunne medføre forbigående adfærdsforandringer, fx forøget uro, irritabilitet, nervøsitet og angst. Derfor frarådes det, at børn drikker energidrikke," skriver Fødevarestyrelsen.

Der skal derfor ikke mange Red Bulls kombineret med måske kaffe eller te til, før man har indtaget for meget koffein, men hvad sker der egentlig, når man drikker den kulsyreholdige drik? Det kan du læse herunder. 

Det tager cirka 10 minutter fra indtagelse, før koffeinen ender i blodet, og først efter 10 minutter vil ens blodtryk og puls derfor begynde at stige. 

Koffeinniveauet er højest 15-45 minutter efter indtagelse, og i denne tid vil man bemærke, at man er mere opmærksom og får nemmere ved at koncentrere sig. 

Denne effekt ebber ud efter en times tid, hvor koffeinens effekt begynder at forsvinde samtidig med, at din krop oplever et såkaldt 'sukkercrash', som fører til træthed og koncentrationsbesvær. 

På dette tidspunkt vil lysten til endnu en energidrik melde sig, da kroppen længes efter energi. 

Hvis man bliver ved med at indtage energidrik, vil man med tiden blive immun og ikke få samme effekt, men hvis man kun drikker én i ny og næ vil man opleve nævnte reaktion hver gang. 

Efter cirka 12 timer vil koffeinen i de flestes tilfælde være helt ude af blodet, men det afhænger af for eksempel alder. Derudover vil kvinder, som tager p-piller, opleve af være påvirket af koffeinen i længere tid end andre. 

Hvis man ofter drikker energidrik, vil man efter 12-24 timer begynde at opleve abstinenser såsom hovedpine, træthed og humørsvingninger, og man vil derfor endnu engang opleve stor trang til en ny energidrik.