Dette tegn afslører, om man er et godt match på første date

Foto: Shutterstock

Et nyt studie kommer med et bud på, hvilke tegn, der viser gensidig tiltrækning.

Første date er altid nervepirrende, men nu kan du måske se efter et tegn, som vil betyde gensidig tiltrækning. Hollandske forskere fra Universiteit Leiden har nemlig sat sig for at undersøge, hvad det er, der sker, når mennesker bliver tiltrukket af hinanden. Det skriver Forskning.no.

Forskerne lavede deres forsøg på festivaller i Holland, hvor de inviterede 142 single-, heteroseksuelle mænd og kvinder ind i nogle små ‘datinglaboratorier’.

De blev alle udstyret med pulsmålere, ‘eyetracking-briller’, der kunne måle, hvor de kiggede hen, og en måler, der kunne registrere mængden af sved i deres håndflader.

Læs også

DMI melder ud: Sne i næste uge

Efter deres date blev forsøgspersonerne spurgt, om de ville møde den samme person igen. 34 procent af kvinderne svarede, at de gerne ville mødes igen, mens det var 53 procent hos mændene. Det var dog kun 17 procent af parrene, der begge svarede, at de havde lyst til at mødes igen, men spørgsmålet var så, hvordan man kunne se det på målingerne. Ville der være nogle fællestræk hos de 17 %?

Studiet, der blev udgivet i tidsskriftet Nature Human Behaviour, viste, at par, der var tiltrukket af hinanden, synkroniserede mængden af sved i deres hænder, samtidig med at puls og hjertefrekvens også steg og faldt i samme tempo.

Hvis den ene persons hjertefrekvens skød i vejret, så gjorde den andens det også. Hvis pulsen blev sænket, kunne man registrere det samme hos den anden.

Samtidig kunne forskerne se, at mængden af sved også var synkroniseret mellem parrene. Hvorfor det forholder sig sådan, kan studiet ikke konkludere.

Forskerne bag har dog en teori om, at det kan være udløst af små signalerne fra ansigtsudtryk, som man ikke kan se med det blotte øje, såsom små blink eller udvidelse af pupillerne, og som hjernen så opfanger helt ubevidst.

Hjernens reaktion får efterfølgende hjertefrekvensen, pulsen og hudens svedproduktion til at stige hos begge partnere, og dermed synkroniserer fysiologien, mener forskerne.

Læs også

18-årig kvinde nær druknet i bil: Så kom hjælpen

Undersøgelsen viste også, at kvinder benytter sig mest af de ydre, synlige signaler såsom ansigtsudtryk og øjenkontakt, mens mænd i langt højere grad stirrer på kvindens ansigt, øjne og krop.

Men undersøgelsen viste også, at man ikke kan forudse, om to personer er tiltrukket af hinanden, ud fra kontrollerbare signaler såsom ansigtsudtryk, øjenkontakt eller stirren.

I videoen her kan du se forsøget blive forklaret: