Disse 10 ting gør meget følsomme mennesker

10/07/2017 15:00

Nils Würtzenfeld

Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
10 kendetegn gør sig eftersigende specielt gældende hos meget følsomme mennesker.

Mest læste i dag

Studier er nået frem til, at 15-20 procent af alle mennesker er ekstra sensitive og følsomme.

Det betyder blandt andet, at disse personer ofte vil reagere en smule anderledes, når deres følelsesmæssige jeg udfordres og testes.

Med udgangspunkt i Aron og Arons skala for meget sensitive personer, har sitet Psychologytoday.com listet en række punkter, hvori de mener, at ekstra følsomme mennesker ofte skiller sig ud.

1. De er længere tid om at tage en beslutning: Følsomme personer har tendens til at være mere opmærksomme på de små detaljer og de grundige overvejelser. Derfor vil følsomme personer ofte være længere tid om at træffe en beslutning, da de overvejer alle muligheder og scenarier – selv når det bare gælder om at vælge mellem den rigtige plads i bussen eller hvilke kugle is, de ønsker i deres vaffel.

2. De finder larmende omgivelser kaotiske: Er du meget følsom, så er du formentlig heller ikke meget for at arbejde i larmende og travle omgivelser. De forekommer nemlig kaotiske for ekstra følsomme personer, der passer bedre ind i rolige og stille omgivelser.

3. De bliver overvældede, når de har meget at se til: Mange gøremål eller arbejdsopgaver kan hurtigt overvælde den følsomme type, der foretrækker så få bolde i luften så muligt. Ekstra følsomme mennesker lader sig nemlig hurtigere stresse, når der er meget om ørerne, hvilket både påvirker deres humør og muligheder for at præstere.

4. De bliver lettere ’handry’: Hangry er en sammentrækning og hungry (sulten) og angry (vred) og bruges om de personer, der meget hurtigt bliver vrede, når de mærker sult. Disse personer er ofte følsomme mennesker, der ikke tackler deres sult ligeså nøgternt som andre mennesker. Der skal nemlig ikke meget til, før den ekstra følsomme person lader sig tydeligt påvirke af sin krops behov.

5. De fungerer ikke uden søvn: Alle mennesker har brug for søvn, men for ekstra følsomme personer, er det ekstra vigtigt, at de får opfyldt deres søvnbehov. Sker det ikke, resulterer det ofte i humørsvingninger præget af vrede, afmagt og følelsen af ikke at kunne overskue noget.

6. De lider under pres: Nogen mennesker arbejder og præsterer bedst under pres, men ikke de meget følsomme. De bliver nemlig ikke motiveret af tidspres eller en chef, der puster sine ansatte i nakken. I stedet arbejder de bedst i rolige omgivelser velvidende, at der er god tid til at nå det, der skal nås.

7. De bliver lettere berørt af kunst: Hvad enten der er tale om musik, film, malerier eller en god bog, så har ekstra følsomme mennesker lettere til tåre, ligesom de nemmere bliver berørt af kunst. Det kreative og følelsesladede udtryk i kunsten rammer nemlig følsomme personer mere mærkbart end andre.

8. De er gode til at gennemskue, når andre mennesker har det dårligt: Måske på grund af deres egen sensibilitet er følsomme mennesker ekstra hurtige til at observere, når andre mennesker udviser ubehag eller har det dårligt. 

9. De undgår voldlige udtryk: Følsomme mennesker er generelt ikke meget for voldlige videospil eller blodige gyserfilm. Voldsomme grafiske udtryk er nemlig ikke noget for følelsesladede personer, der reagerer kraftigere på dem end andre.

10. De har bedre manerer end gennemsnittet: Netop på grund af deres observante og eftertænksomme evner, er meget følsomme mennesker ofte ekstra velopdragne og opmærksomme på, hvordan de opfører sig overfor andre.

Læs også: Derfor bør du tage en lur på din arbejdsplads hver dag