Europas længste flod

Skrevet af Nils Würtzenfeld

335 uger siden

|

15/12/2017
Europas længste flod
Europas længste flod er Volga floden. Foto: Shutterstock
Europas længste flod strækker sig hele 3530 kilometer gennem Rusland, der ligeledes af hjemsted for fire af Europas fem største floder.

Dagens topnyheder

Hvis man har planer om at padle sig vej gennem én af Europas længste floder, så bør man have både årer og overarme i orden.

Der er nemlig tale om mange 1000 kilometer vand, der strækker sig gennem Europa og blandt andet giver mulighed for praktisk flodtransport.

Herunder kan du se de fem længste floder i Europa.

Europas længste flod

Europas længste flod er Volga floden. Foto: Shutterstock

Top 5 - Europas længste flod 

1. Volga: Europas længste flod er Volga, der ligger i den europæiske del af Rusland og løber hele 3530 kilometer. Den store flod udspringer nordvest for Moskva i Valdajhøjderne og munder først ud i Det Kaspiske Hav. 

Undervejs har Volga omkring 200 større bifloder, og faktisk er der forbindelse til Østersøen via Volga-Østersø-kanalen. Dermed kan man i princippet sejle fra Østersøen til det Kaspiske Hav, ligesom der via Volga-Don-kanalen er forbindelse til både Middelhavet og Sortehavet.

2. Donau: Donau er Europas næstlængste flod og har sit udspring i Schwarzwald i Tyskland, hvor den dannes af to mindre floder - Brigach og Breg. Den strækker sig 2857 kilometer og løber ud i Sortehavet. Faktisk går floden gennem 10 landet - Tyskland, Østrig, Slovakiet, Ungarn, Kroatien, Serbien, Bulgarien, Rumænien, Moldova og Ukraine - hvilket er flere end nogen anden flod i verden.

Samtidig går Donau også gemme store byer som Wien, Budapest og Beograd.

Europas længste flod. Her ses Donau løbe gennem Budapest. Foto: Shutterstock

3. Uralfloden: Den tredjestørste flod i Europa er Uralfloden, der - som navnet antyder - udspringer i de sydlige dele af Uralbjergene i Rusland. Den er 2.428 kilometer lang og løber først mod syd og drejer så mod vest ved byen Orsk. Ved byen Uralsk i Kasakhstan drejer den igen mod syd, før den endelig udmunder i Det Kaspiske Hav.

Fra gammel tid har den traditionelle grænse mellem Europa og Asien fulgt Uralbjergene og Uralfloden og videre gennem det Kaspiske Hav.

4. Dnepr: Den 2285 kilometer lang Dnjepr-flod løber gennem Rusland, Hviderusland og Ukraine og er den fjerde længste flod i Europa. Den har -ligesom Volga - sit udspring i de sydlige skråninger af Valdajhøjderne i Smolensk oblast i Rusland og munder ud i Dnepr-Buh flodmundingen ved Sortehavet i Ukraine.

Floden ændrer retning mange gange undervejs og af de 2285 kilometer, kan 1990 kilometer besejles. Dnepr løber blandt andet gennem Ukraines hovedstad Kijev.

Europas længste flod. Uralfloden strækker sig 2.428 kilometer og er Europas tredje længste flod. Foto: Shutterstock

5. Don: Europas femte længste flod hedder Don og ligger ligeledes i Rusland. Den er 1980 kilometer lang og udspringer ved byen Tula syd for Moskva og munder ud i Azovske hav nord for Sortehavet. Don er tilmed forbundet med Volga via en kanal og er en befærdet flod med livlig skibstrafik.

Don blev igennem antikken og middelalderen betragtet som grænsen mellem Asien og Europa, men i dag anses Uralbjergene for at være den grænse.