Forandringen på vej: Væn dig til maddiker og melorme til aftensmad

Skrevet af Lukas Jepsen

157 uger siden

|

15/05/2021
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Takket være klimaændringerne skal mennesker i fremtiden vænne sig til nogle noget anderledes madvaner, end vi i øjeblikket lever med.

Dagens topnyheder

Maddiker, larver, melorme og insekter. Fælles for dyrene er nok, at de færreste i øjeblikket har den store lyst til at indtage disse til aftensmad, men det kan dog hurtigt blive en realitet.

Det er efterhånden ganske alment kendt, at jordkloden og menneskene på den, har et meget stort problem, der år for år bare synes at vokse sig større - nemlig klimaforandringer, hovedsageligt som resultat af global opvarmning 

Det siger sig selv, at den globale opvarmning på et tidspunkt vil få konsekvenser, og mange forskere har peget på, at yderligere temperaturstigninger på den sydlige halvkugle, vil kunne føre til masseimmigration til den nordlige del af kloden, eftersom vitale ressourcere ikke længere vil være at finde sydpå.

Konsekvenserne kan derfor blive, at millioner, hvis ikke milliarder af mennesker samles på langt mindre plads, og muligheden for at producere de varer vi i dag nyder godt af, i høj grad vil eksplodere i pris.

Ifølge forskere fra University of Cambridge, de fødevarer og ingredienser, vi kender og elsker, såsom byg, majs, frugt og grøntsager, er "udsat for forskellige akutte og kroniske belastninger", som de miljømæssige konsekvenser af klimaændringerne - det skriver Unilad

En rapport offentliggjort i Nature Food tidsskrift, er det blevet foreslået, at landbrug og producering af maddiker, fluer, melorme biller kunne afhjælpe den kommende fødevareusikkerhed, i betragtning af hvor meget næringsstoffer de små væsener indeholder. 

Og eftersom verdenssamfundet i øjeblikket ikke virker til at være i stand til at stoppe eller sænke den globale opvarmning tilstrækkeligt, tyder meget på, at selv nulevende mennesker, godt kan vænne sig til tanken om at bytte oksebøffen ud med en skål maddiker.

Dr. Asaf Tzachor, medforfatter til rapporten fra universitetets Center for Studier af Eksistentiel Risiko, fortalte MailOnline:

"Vores nuværende fødevaresystem er sårbart. Det er udsat for en lang række risici - oversvømmelser og frost, tørke og tørre perioder, patogener og parasitter - som marginale forbedringer i produktiviteten ikke vil ændre på,"

Han tilføjede: "For at fremtidssikre vores fødevareforsyning er vi nødt til at integrere helt nye måder at drive landbrug på i det nuværende system ... jo før vi foretager overgangen til fremtidige fødevarer, jo sikrere vil vores kost være [og] flere liv, vi vil være i stand til at redde fra det stramme greb som underernæring er,”

Forandringen kan på mange måder heller ikke komme hurtigt nok. Allerede nu bliver der ikke produceret nok mad til alle mennesker i verden, faktisk langt fra. 

Ifølge FN dør 25.000 mennesker om dagen af sult, herunder cirka 10.000 børn, og organisationen mener, at over 850 millioner mennesker er underernærede og sulter - altså godt og vel en ottendedel af verdens befolkning

Medforfatter Catherine Richards sagde også: "Coronaviruspandemien er blot ét eksempel på stigende trusler mod vores globaliserede fødevaresystem. Det vil være vigtigt at diversificere vores kost med disse fremtidige fødevarer for at opnå fødevaresikkerhed for alle,”