Forskere gør foruroligende og "banebrydende" opdagelse i menneskeblod for første gang nogensinde

Foto: Shutterstock

Forskere har for første gang nogensinde funder mikroplastik i blod fra mennesker.

Mikroplastik er plastik, som er blevet slidt ned af vind og vejr til at være mindre end fem millimeter.

Det er et ord, som de fleste nok har hørt omtalt i forbindelse med snak om miljøet og klimaet.

Læs også

Helle Thorning-Schmidt i sorg efter dødsfald

Det er nemlig et problem, som er opstået, som konsekvens af menneskets plastikforurening i blandt andet verdenshavenen, og det er kendt, at det blandt andet går ud over dyr, som indtager de mange millioner stykker mikroplastik, som man kan finde i havene. 

Det siger sig selv, at det ikke er sundt. 

Nu er mikroplastik dog blevet så stor en del af vores hverdag, at forskere ifølge The Guardian og TV2 for første gang nogensinde har fundet det i blodprøver fra mennesker. 

Forskere har nemlig undersøgt blodprøver fra 22 anonyme donerer, og her fandt de faktisk mikroplastik i hele 80 procent af prøverne. 

En opdagelse som må siges at være bekymrende, da mikroplastiks indvirkning på mennesker godt nok er ukendt, men frygtes at være alvorlig. 

Forskere ved nemlig, at plastikken kan bevæge sig rundt i kroppen med blodet og sætte sig fast i organer, hvilket de frygter kan gøre skade på cellerne, da det netop er det, der er sket i forsøg med menneskeceller på laboratorier. 

Derudover er forurenede luftpartikler hvert år skyld i millioner af tidlige dødsfald på verdensplan, og forskere frygter, at mikroplastik i blodet kan have samme negative indvirkning. 

Det er derfor et problem, som skal undersøges nærmere, da hele 17 ud af de 22 testede prøver indeholdte mikroplastik. 

Cirka halvdelen af prøverne indeholdte PET-plastik, som normalt bruges til blandt andet vandflasker, cirka en tredjedel af prøverne indeholdte polystyren, som blandt andet bruges til plastikindpakning, og hver fjerde prøve indeholdte polyethylen, som bruges til blandt andet engangsindkøbsposer. 

"Vores studie er den første indikation på, at vi har polymerpartikler i vores blod - det er et banebrydende resultat," har Professor Dick Vethaak, som er økotoksikolog ved universitetet i Amsterdam og én af forskerne bag studiet, udtalt og desuden forklaret, at de allerede er ved at forberede yderligere undersøgelser på området. 

"[...] vi er nødt til at udvide forskningen og øge antallet af prøver [...]," har han således forklaret.

Læs også

G7-landene slår fast: Vi har intet imod russerne

 

 

Dagens Gossip