Forskere gør ny opdagelse i Jordens kerne: 'Dommedag' er måske nærmere end vi troede

Skrevet af Mathias Madsen

20/01/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Forskere har gjort en opdagelse i Jordens indre, som måske giver grund til bekymring.

Mest læste i dag

Vi mennesker har altid været nysgerrige og forsøgt at finde svaret på, hvordan Jorden og livet opstod igennem filosofi, religion og senest videnskab. 

Én ting som videnskaben især har haft fokus på er, hvordan Jordens kerne er opstået, hvorfor den stadig er brændende varm, hvornår den stopper med at være det og måske endnu vigtigere, hvad der så sker.

Ifølge videnskab.dk blev Jorden skabt ved kollision mellem en masse enorme klumper af metal såsom jern, nikkel og krom, som alle trak sig sammen mod Jordens centrum på grund af tyngdekraften. 

På grund af de mange sammenstød og nogle radioaktive isotoper blev denne klump af metal ekstrem varm, og siden da er der blevet dannet en kølig skorpe og kappe rundt om Jordens kerne, og den varme kerne har været en vigtig grund til, at liv kunne opstå på Jorden.

Jorden består nemlig af en kerne i midten, som er ekstrem varm og strækker sig fra 2900 kilometer i dybden til 6371 kilometer. Rundt om kernen er kappen, som strækker sig fra et sted mellem fem og 70 kilometer i dybden til en dybde på cirka 2880 kilomter, og slutteligt har vi yderst skorpen, som 'kun' er mellem fem og 70 kilometer dyb, og det er den, som alle levende organismer lever på. 

Det er altså kun Jordens aller inderste midte - 'kernen' - som er brændende varm, og den er blandt andet med til at holde temperaturen på vores planet 'behagelig'. Men hvad sker der så, når den engang køler af?

Det har forskere længe spurgt sig selv om, og ifølge Ladbible har en gruppe forskere derfor undersøgt silikatperovskits varmeledende evne. Silikatperovskit er nemlig det stof som Jordens nederst kappe primært består af.

I deres undersøgelse fandt forskerne ud af, at stoffet er halvanden gange mere varmeledende end først antaget, hvilket betyder, at kernen formentlig bliver afkølet hurtigere end forventet. 

"Dette målingssystem lod os se, at silikatperovskits varmeledeevne er cirka 1,5 gange højere end antaget. Vores resultater kan give os et nyt perspektiv på evolutionen af Jordens dynamik. De viser, at Jorden [...] køler ned og bliver inaktiv meget hurtigere end først antaget," har Professor Motohiko Murakami fra Carnegie Institution for Science (CIS) således udtalt. 

Kenni Dinesen Petersen, som er ph.d. i geologi og post.doc ved Aarhus Universitet, har bekræftet, at Jorden har en 'udløbsdato' og har således udtalt, at "Jorden med tiden gradvist bliver kølet ned og på den måde kan siges at have en udløbsdato."

En udløbsdato som forskerne fra CIS nu har fundet ud af måske er tættere på end først antaget. "Vi ved stadig ikke nok omkring disse hændelser til at komme med et præcist tidspunkt," har professor Murakami dog udtalt, og vi må derfor fortsat vente i uvisheden på, hvornår Jorden bliver så kold, at vi ikke længere kan leve her.