Forskere har fundet ny coronalignende virus: Frygter smitte til mennesker

Foto: Shutterstock

Forskere har fundet en ny virus, der er tæt beslægtet med Sars-Cov-2 og Sars. Nu frygter de, at den vil sprede sig til mennesker.

En ny coronalignende virus, der har potentiale til at smitte mennesker og husdyr, er blevet identificeret i flagermus i det sydlige Kina, viser ny forskning.

Kinesiske og australske forskere har taget prøver fra 149 flagermus fra Yunnan-provinsen, der grænser op til Laos og Myanmar, og identificerede fem vira i dem, der potentielt kan smitte mennesker og husdyr.

Læs også

Smart trick: Derfor skal du lægge to halve citroner ind i ovnen

Blandt de fem vira, der blev fundet, opdagede de en virus, der er tæt relateret til både Sars-Cov-2 og Sars. Det skriver The Telegraph.

"Dette betyder, at Sars-Cov-2-lignende vira stadig cirkulerer i kinesiske flagermus og fortsætter med at udgøre en risiko," siger professor Eddie Holmes, der er biolog og virolog ved University of Sydney, og er medforfatter af rapporten.

Forskningen – der er offentliggjort, men endnu ikke er blevet peer-reviewed – viste, at flagermus regelmæssigt blev inficeret med flere vira på samme tid.

Dette kan have stor betydning, da det viser, at der er risiko for eksisterende vira kan skifte dele af deres genetiske kode - en proces kendt som rekombination - og dermed danne nye patogener.

"Det vigtigste budskab er, at individuelle flagermus kan rumme et væld af forskellige virusarter, og lejlighedsvis være vært for dem på samme tid," siger professor Jonathan Ball, der er virolog ved University of Nottingham, men som ikke var involveret i forskningen.

"Sådanne infektioner, især med relaterede vira som coronavirus, giver virussen mulighed for at udveksle kritiske dele af genetisk information, hvilket naturligvis giver anledning til nye varianter."

"Denne undersøgelse giver os et meget vigtigt øjebliksbillede af udviklingen og økologien af ​​coronavirus, mulighederne for, at de kan rekombinere og springe ind i nye arter regelmæssigt," fortæller professor Stuart Neil, der r leder af afdelingen for infektionssygdomme ved King's College London.

Det viser en 'klar og nuværende trussel om overførsel til mennesker', tilføjer han også.

Tidligere har analyser anslået, at op mod 400.000 mennesker i det sydlige Kina og den sydøstlige del af Asien hvert år bliver inficeret af vira, der bæres af flagermus.

Af de fem vira, der giver anledning til bekymring, havde en af dem - kendt som BtSY2 - karakteristika for både Sars, en virus, der dræbte 774 mennesker og inficerede 8.000 ved et udbrud i 2003, og Sars-Cov-2, der forårsager Covid-19.

Det påpeges, at den del af spike-proteinet i BtSY2, som virussen bruger til at låse sig fast til menneskeceller, og som de fleste vacciner er rettet mod, er meget lig Sars-Cov-2 - muligvis den tætteste, der hidtil er set i Kina.

Dette er ensbetydende med, at meget tyder på, at BtSY2 muligvis også er i stand til at inficere mennesker.

Læs også

Jane opdager sin mors bryllupsfoto i butik: Begyndte at skrige, da hun trådte indenfor

 

 

Dagens Gossip