Forskere i chok: Temperaturen på Antarktis var tårnhøj i flere dage

Foto: Shutterstock

Flere forskere slår alarm efter foruroligende høje temperaturer i både Arktis og på Antarktis.

Både Arktis og især Antarktis er kendt som områder med ekstrem kulde, store mængder sne og is og ikke mange dage med plusgrader. 

Faktisk har Vostok målestationen på Antarktis ikke målt højere end -30 grader i de cirka 65 år, hvor man har registreret temperaturen, og adskillige forskere fik sig derfor noget af et chok, da temperaturerne steg voldsomt flere steder i sidste uge.

Læs også

Russisk soldat er mistænkt for drab på civil mand, voldtægt og trusler på livet

Det skriver Unilad

De bekymrende høje temperaturer blev første gang rapporteret af Maximilliano Herrera, som til dagligt holde øje med ekstreme temperaturer rundt omkring på Jorden. 

Han delte et opslag med et varmekort over verden på Twitter fredag d. 18. marts, hvor han skrev, at der var målt "ekstraordinære" og "historiske" temperaturer på Antarktis.

Temperaturerne ramte for eksempel -17,7 grader på målestationen Vostok, hvilket måske lyder koldt, men det er faktisk næsten 15 grader varmere end den tidligere varmerekord og langt varmere end gennemsnitstemperaturen.

Denne måling er blevet bekræftet af Stefano Di Battista, som er forsker i klimastudier på Antarktis, og han har desuden bekræftet, at det den højeste måling i de 65 år, hvor de har målt temperaturer i Vostok. 

"I omkring 65 år har vi i Vostok mellem marts og oktober aldrig observeret værdier over -30 grader," har han således udtalt til The Washington Post. 

Derudover er der også flere andre målestationer på Antarktis, som har registreret ualmindelige og bekymrende høje temperaturer. 

Den kystbaserede Terre Nova base har således målt temperaturer over frysepunktet på 7 grader, og Concordia stationen, som ligger i tre kilometers højde, har målt -12,2 grader, hvilket er hele 40 grader højere end den normale gennemsnitstemperatur i området.

De høje temperaturer på Antarktis, som varede omkring tre dage, er endnu mere bekymrende, da forskere fra det nationale center for sne- og isdata i Boulder, Colorado i USA også registrerede foruroligende høje temperaturer i Arktis på den anden side af Jorden. 

Her blev der i fredags målt en temperatur, som var 3,3 grader varmere, end hvad den gennemsnitligt har været i perioden fra 1979-2000.

Til The Associated Press udtalte isforskeren Walt Meier sig om sine bekymringer: "De har omvendte sæsoner. Du ser ikke, at Nord og Syd begge smelter på samme tid. Det er helt klart et usædvanligt tilfælde. Det er ret bemærkelsesværdigt."

Matthew Lazzara, som er meteorolog fra Wisconsin Universitetet og har registreret en måling i det østlige Antarktis på -10 grader, selvom gennemsnittet normalt er -43, har ligeledes udtalt, at det "ikke er et godt tegn, når du ser sådan noget ske."

"Det er en temperatur, som du ville se i januar, ikke marts. Januar er sommer der. Det er dramatisk," har han desuden udtalt.

Læs også

Lærer blev overfaldet af 5-årig elev: Nu er hun sikret stor erstatning

 

 

 

Dagens Gossip