Forskere: Rødvin kan give dig sundere tænder

Rødvin er ikke kun velsmagende - det er også sundt for din mund, fastslår en række forskere.

De fleste har erfaret, hvordan rødvin kan give blå tænder, men vidste du, at det faktisk også kan give sunde tænder?

Det påstår i hvert fald en flok spanske forskere, der har været ved at undersøge en række sundhedsmæssige fordele, som gemmer sig i rødvin. Det skriver Independent.

Som en del af studiet undersøgte de spanske forskere fra the Spanish National Research Council i Madrid store mængder polyfenoler - en gruppe af antioxidanter, der især findes store mængde af i rødvin.

Læs også

Forskere: Rødvin og chokolade forebygger rynker

Ud fra rødvinens polyfenoler fandt man frem til, at disse antioxidanter kan hjælpe munden mod bakterier, der sætter sig på gummerne og med tiden giver huller og plak på tænderne.

Blandt rødvinens polyfenoler undersøgte forskerne to forskellige slags for at blive klogere på deres sundhedsmæssige fordele. Disse polyfenoler findes i øvrigt også i både kaffe og tranebærjuice.

Begge typer polyfenoler vise sig at være sunde for menneskers mundhygiejne, og studiet er siden blevet publiceret i the Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Læs også

Glasskår fundet i populært bagværk fra Rema: Skynd dig at smid det ud

Det opsigtsvækkende studie, der sikkert falder i rigtig god jord hos de fleste rødvins-elskere, får dog forskerne bag til at fastslå, at rødvin ikke bør bruges som tand- eller mundhygiejnemiddel eller som et substitut til tandpasta.

Det skyldes først og fremmest, at et overforbrug af rødvin kan være sundhedsskadeligt, men også at det muligvis ikke har den ønskede effekt, hvis du forsøger at gurgle mund i Cabernet Sauvignon eller smøre lidt Merlot på tandbørsten.

Den mængde polyfenoler, der blev undersøgt i studiet, er nemlig noget højere end den mængde, der findes i almindelig rødvin.

I stedet peger forskerne på, at de gavnlige antioxidanter i rødvin kan indtages som et forebyggende middel mod dårlig mundhygiejne.

Flere artikler om vin og andre drikkevarer

8 overraskende sunde ting der sker, når du drikker vin - Vin er nemlig så sundt og har så mange fordele, at der efterhånden ikke er nogle grunde til at lade være med at nyde et glas. Dagens.dk har samlet en liste, som vi må dele med jer. 

Her er grunden til at drikke en kop vand med gurkemeje hver morgen - Det er det værd at komme en smule tidligere ud af fjerene om morgenen for at starte dagen med denne dampende kop sundhed. Denne her drik med gurkemeje vil give dig superkræfter.

Dette sker med din krop, hvis du drikker et glas vand med citron hver morgen - Der er mange gode grunde til, at du skal presse citronen og drikke en glas vand med citron.

 

Dagens Gossip