Forskning afslører: Vegetarer har lavere risiko for hjertekarsygdomme

Skrevet af Mathias Nielsen

04/09/2022
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Der kan være flere fordele forbundet med at spise vegetarisk kost.

Dagens topnyheder

Flere og flere vælgere kødet fra, når der skal handles ind til ugen i det lokale supermarked. For nogle er det et aktivt valg om ikke at spise kød, mens det for andre handler om de stigende kødpriser.

Uanset årsagen, så er der ifølge et nyt studie en fordel ved at være vegetar kontra kødspisende.

En ny undersøgelse, som tre forskere har lavet, viser nemlig, at vegetarer har mindre risiko for hjertekarsygdomme end mennesker, der spiser kød, fisk og skaldyr, skriver Videnskab.dk.

Konkret har man kigget på data fra 13 befolkningsgrupper med cirka 850.000 mennesker, som enten har spist vegansk, vegetarisk eller som har spist både kød, fisk og skaldyr. Undervejs fik 115.000 en hjertekarsygdom og 14.000 fik et slagtilfælde.

Det gav en mulighed for at se på, om der var en sammenhæng mellem kost og slagtilfælde samt hjerteproblemer. Og her står den 1-0 til vegetarer.

For sammenlignet med de der spiste kød, fisk og skaldyr, har vegetarer omtrent 15 procent mindre risiko for hjertekarsygdomme, og i endnu mindre grad risiko for den slags, som kaldes iskæmisk hjertesygdom.

Iskæmisk hjertesygdom er skyld i forsnævring af de årer, der forsyner hjertet med blod og ilt.

Om vegansk kost, som udelukker alle animalske produkter vil påvirke kroppen, er der endnu ikke data nok til at kunne lave en undersøgelse ud af.