Forskning viser: Én overset ting har stor indflydelse på din levetid

Foto: Shutterstock

Selvom motion, sund kost og nok søvn alle tre er vigtige brikker, hvis du ønsker at få et langt liv, er der endnu en ting, som de fleste overser, der har stor betydning.

Man siger, at latter er den bedste medicin, og nu viser et nyt amerikansk studie, at det faktisk måske er tættere på sandheden, end man skulle tro. 

Studiet tyder nemlig på, at optimistiske mennesker har en større chance for at leve meget længere end gennemsnittet. 

Læs også

Danmark tager førstepladsen: Dette er verdens bedste by at bo i

Det skriver NRK

Ifølge mediet har amerikanske forskere fra Harvard University i 26 år fulgt næsten 160.000 kvinder i alderen 50 til 79 år. 

Undervejs har forskerne indsamlet et hav af forskellig data, som nu er blevet analyseret, hvilket har vist, at optimister lever længst. 

"Vi sammenlignede deres indledende niveauer af optimisme med, hvor længe de levede," har doktor Hayami Koga således forklaret og uddybet, at de mest optimistiske kvinder viste sig at leve væsentlig længere end de mindst optimistiske. 

Deltagernes optimisme blev målt ved hjælp af spørgsmål som 'Hvordan forholder du dig til fremtiden i usikre tider?' og 'Tror du generelt på, at der vil ske flere gode end dårlige ting for dig?'

Ideen med at undersøge sammenhængen mellem optimisme og leveår opstod, fordi forskerne tidligere i et begrænset forsøg har opdaget, at der var en positiv sammenhæng, og derfor ønskede de at teste sammenhængen i en større skala. 

Det helt særligt ved den nye undersøgelse er, at der er stor forskel på deltagernes etniske og kulturelle baggrund, men at resultatet er nogenlunde ens, hvilket tyder på, at optimisme har lige stor effekt på tværs af befolkningsgrupper. 

"Jeg håber at dele resultaterne [fra undersøgelsen] med mange, så folk bliver opmærksomme på de potentielle fordele ved optimisme," har Koga udtalt og uddybet, at optimisterne i undersøgelse ofte blev mere end 90 år gamle. 

Til sammenligning er den gennemsnitlige forventede levealder i verden lige nu ifølge Danmarks Statistik 71,4 år, og i USA er den ifølge Globalis 79 år. 

I Danmark er den forventede levealder 81 år, hvilket placerer Danmark på en delt 22. plads på listen over højeste forventede levealder. 

Danmark deler pladsen med Belgien, Storbritannien, Tyskland, Slovenien, Cypern og Østrig og ligger under lande som Grækenland (82 år), Sverige (83 år), Singapore (83 år) og Spanien (83 år). 

Øverst på listen ligger Japan og Schweiz med en forventet levealder på 84 år, og nederst på listen ligger lande som Den Centralafrikanske Republik (53 år), Sierra Leone (54 år), Nigeria (54 år), Chad (54 år), Lesotho (54 år) og Sydsudan (57 år). 

Det lavest rangerende EU-land er Letland med en forventet levealder på 75 år.

Læs også

Mettes coronahåndtering hyldes: Danmark topper anerkendt liste

 

 

 

Dagens Gossip