To gigantiske sole vil snart støde sammen - og du vil kunne se det fra jorden

Emil Ryttergaard

391 uger siden

|

10/01/2017
Videnskab
Foto: NASA
Foto: NASA
Det kræver ikke nogen stjernekikkert, når to sole kolliderer i rummet.

Dagens topnyheder

Ude i rummet er der uendelig meget plads. Eller er der? 

Når man kigger op i stjernehimmelen om aftenen, kunne man tro, at rummet synes uden ende, men faktisk så kollidere stjerner og planeter langt væk fra vores planet i tide og utide. 

Når to stjerner støder sammen, så kalder astrofysikere fænomenet for en supernova, og for første gang nogensinde har en amerikansk astrofysiker sat en dato for den næste supernova af sin slags, skriver Daily Mail

Ifølge Larry Molnar, der underviser på Calvin College i Grand Rapids, Michgan, så vil den næste supernova finde sted i 2022 plus minus et år, og som det absolut største naturfænomen i verden, så vil eksplosionen tydeligt kunne ses fra Jorden.

- Der er en til en million sandsynlighed for at du kan forudse en eksplosion. Det er aldrig blevet gjort før, siger den skråsikre Larry Molnar, der står ved sin forudsigelse. 

Aldrig blevet forudset tidligere
Tidligere har astrofysikere kun gået tilbage i tiden og ved optegnelser over planeters positioner fundet ud sammenstødene ved at se skiftet i planeters lys og position. 

Men Larry Molnar så første gang den usikre sol på en konference, hvor en kollega undrede sig over solens pulserende og nærmest blinkende lys, når man observerede solen. Det viste sig, at solen ikke var en, men to sole, der ligger så tæt at de deler den samme atmosfære, 'som to peanuts i den samme nød,' siger Larry Molnar. 

Efter at have observeret andre stjerner, der pludselig mistede lyset, så mener Larry nu, at de to stjerner 'smelter sammen,’ og at det altså udløser en kæmpe eksplosion i rummet, som vi tydeligt kan se på stjernehimmelen. 

Når eksplosionen indtræffer, så vil det kunne ses med det blotte øje i det stjernetegn, der kendes som Svanen, hvor supernovaen vil tilføje en ny stjerne til korset i det velkendte stjernebillede.