Grise kan trække vejret gennem numsen, og forskere mener, at du kan det samme

Skrevet af Mathias Madsen

28/07/2022
Foto: Sutterstock
Foto: Sutterstock
Hvis du altid har drømt om at trække vejret gennem det hul, som din lort kommer ud af, så er der gode nyheder.

Dagens topnyheder

Munden og numsen sidder godt nok i hver sin ende af kroppen, men udover det har de to kropsåbninger faktisk mere til fælles, end man skulle tro. 

Udover, at de begge er runde og rødlige, så mener et hold forskere fra Japan nemlig også, at man er i stand til at trække vejret gennem numsen, ligesom man gør det gennem munden.

Det skriver VICE

Forskerne har således forsøgt at pumpe oxygen og oxygenfyldt væske ind i numsen på grise, hvilket resulterede i, at grisene kunne absorbere oxygenen og trække vejret gennem numsen i stedet for munden. 

"Det er så imponerende, fordi vi aldrig har tænkt på vejtrækning gennem maven, men det er muligt," har Takanori Takebe, som er læge og én af forfatterne bag studiet, udtalt. 

Sidste år udgav han, hans hold og et hold forskere fra Nagoya University Graduate School og Kyodo University's Department of Respiratory et studie på området, som omhandlede mus, og nu er de altså gået i gang med grise, som minder mere om mennesker, og har fundet ud af, at grise også er i stand til at trække vejret gennem numsen. 

Håbet er, at det også fungerer på mennesker, og at menneskeforsøg snart kan komme på tale. 

Hvorfor?

Når man hører om, at forskere og universiteter bruger ressourcer på at pumpe oxygen ind i numsen på mus og grise og gerne snart vil gøre det samme på mennesker, så tænker de fleste nok i første omgang: 'Hvorfor?', men der er faktisk en rigtig god grund, og det er ikke så unaturligt, som det lyder. 

Forskerne er nemlig blevet inspireret af Cobitoideaer, som er en ferskvandsfisk, der bruge sine tarme til at trække vejret med. 

Denne fisk er på grund af sin specielle vejtrækningsmetode i stand til at trække vejret i miljøer med lavt iltniveau, og derfor håber forskere på, at det fungerer på samme måde hos mennesker. 

Håbet er nemlig, at den nye metode kan bruges på respiratoriske patienter, hvilket sidste års forsøg på mus - og dette års forsøg på grise - tyder på, at den kan. 

"Jeg er altid meget skeptisk omkring resultater, men hver gang vi laver tests, viser det sig, at vi kan få reproducerbare resultater," har Takebe udtalt og forklaret, at de mus, som de pumpede oxygen op i numsen på, levede længere end dem, som de ikke gjorde det ved. 

På grund af successen ved forsøgene på mus gik man videre til forsøg på rotter og grise, og nu brugte man oxygenfyldt væske, fordi det viste sig at fungere bedre. 

"I en 50-kilogram gris, når vi tilbyder flydende oxygen i numsen, kan de overleve 30 minutter, selv når de oplever dødelige vejtrækningsproblemer," har Takebe forklaret.

Grisene kunne i 30 minutter overleve ved at få oxygen gennem numsen, selvom de ikke havde mulighed for at trække vejret gennem munden / Foto: Takanori Takebe

Det betyder altså, at vi muligvis snart har et alternativ til respiratorer, og ifølge Caleb Kelly, som er professor på Yale University og intet har med studiet at gøre, er det "lovende" resultater. 

"Pandemien har tydeliggjort behovet for at udvide vores muligheder for ventilation og oxygenation ved kritisk sygdom," har han skrevet i en kommentar til studiet i 2021, hvor han desuden roste studiet.

Kelly understregede dog, at det langt fra er sikkert, at det virker på mennesker, da så syge patienter ofte har mange andre alvorlige problemer såsom infektioner, der kan sætte en stopper for behandlingen. 

Alligevel har Takebe og hans hold planer om at starte på menneskeforsøg allerede næste år.