Her er den videnskabelige forklaring på, at mange ofte vågner lige inden, vækkeuret ringer

Foto: Shutterstock

Der er faktisk en videnskabelig forklaring på, hvorfor mange mennesker vågner lige inden deres alarm.

Rigtig mange mennesker har nok prøvet at vågne dødtrætte op og håbe, at der stadig er flere timer, til vækkeuret eller alarmen ringer. 

Ofte er det dog sådan, at der kun er få minutter til, og mange har måske undret sig over, hvordan det kan være, at man ofte vågner op LIGE inden, alarmen eller vækkeuret ringer.

Læs også

Lina Rafn på badehotel med bandet: ‘Lufter’ brysterne

Men det er der faktisk en god og videnskabelig forklaring på. Hør den herunder. 

Ifølge Ladbible skal forklaringen findes i en gruppe nerver kaldet nucleus suprachiasmaticus (SCN), som sidder i hypothalamus i den forreste del af mellemhjernen. 

Denne gruppe af nerver er ifølge Videnskab.dk det primære biologiske 'ur' hos pattedyr og dermed også hos mennesker. 

SCN er nemlig med til at styre både blodtryk, kropstemperatur og menneskets opfattelse af tid. 

Nervegruppen 'bestemmer' altså, hvornår man føler sig træt, og hvornår man føler sig frisk, så nu ved du, 'hvem' du skal give skylden, når du er for træt til at vågne om morgenen...

SCN forsøger altså at vække dig, når du bør være frisk, men årsagen til, at man nogle gange vågner lige inden sin alarm, selvom man måske ikke er super frisk, er, at nervegruppen forsøger at ramme den rutine, man følger. 

Derfor vil folk, der normalt går i seng og står op på samme tidspunkt hver dag, oftere opleve at vågne, lige inden alarmen eller vækkeuret ringer, end folk, der går i seng og står op på forskellige tidspunkter fra dag til dag. 

Dette skyldes, at kroppen ved en fast rutine kan finde ud af at regulere søvnproteinet PER korrekt, hvilket gør, at vi føler os trætte på det rigtige tidspunkt om aftenen og frisk på det rigtige tidspunkt om morgenen. 

Nøglen til en god søvn og til at vågne uden alarm, men stadig på det rigtige tidspunkt er altså at gå i seng og stå op på nogenlunde samme tidspunkt hver dag.

Læs også

Landsby ramt af millionærgaranti

 

 

 

 

 

 

 

Dagens Gossip