Her er verdens første abe-grise: Det skal de bruges til

Skrevet af Henrik R

09/12/2019
Foto: State Key Laboratory of Stein Cell and Reproductive Biology
Foto: State Key Laboratory of Stein Cell and Reproductive Biology
De første 'hybrid' abe-grise er blevet født i Kina. Der er en helt speciel grund til, at man har valgt at skabe dem, og det skal i sidste ende komme mennesker til gode.

Dagens topnyheder

Der er lavet mange film, bøger og tegneserier der viser, hvordan det vil se ud, hvis man blande to forskellige dyr. Allerede tilbage i den græske mytologi begav man sig ud i at eksperimentere med blandinger, hvor kentauren blandt andet består af en halv hest og et halvt menneske.

I virkeligheden har det dog aldrig været så lige til at blande to dyr, men for nyligt kom verdens første abe-grise til verden. Det ligger ganske vel i navnet, men en abe-gris er en gris, som har fået en abes DNA.

Det britiske medie Daily Mail skriver, at fødslen af to abe-grise fandt sted på et laboratorie i Kina, men desværre levede de ikke særligt længe. De døde begge to inden for en uges tid efter fødslen.

Som du kan se på billedet herunder, så ligner abe-grisen ‘desværre’ en helt normalt gris. Det er altså ikke en abe med et grisehoved eller en gris, der kan svinge sig rundt i træerne.

Foto: State Key Laboratory of Stein Cell and Reproductive Biology

Årsagen er, at abe-grisen består af et grisefoster, der får tilført diverse DNA fra en abe. I tilfældet med disse to abe-grise, blev der tilført abe-DNA i hjertet, liver, milten, lungerne og i huden.

Vil vokse menneskeorganer i dyr

Det er ikke for sjovs skyld, at de kinesiske forskere forsøger at skabe hybrider af dyr. Selvom det kunne være morsomt at se blandinger af forskellige dyr, så er der en helt særlig grund til, at man tester inden for dette område.

Forskerne håber nemlig på, at de på sigt løser gåden om, hvordan man kan tilføre menneske-DNA til dyr, og på den måde bruge organerne i transplantationer til mennesker.

Et kort eksempel ville være, at der er blevet tilført menneske-DNA til hjertet på en gris. Hvis et menneske pludselig får brug for en hjertetransplantation, vil man altså kunne høste hjertet fra grisen og operere det ind i personen, der har brug for det.

Ovenstående vil højst sandsynligt først kunne lade sig gøre mange år i fremtiden - hvis det nogensinde kommer til at ske.

I første omgang skal forskerne finde ud af, hvorfor grisene med abe-DNA ikke overlevede.