Hvis du kender (og lever efter) disse 5 tal, kommer du til at leve længere

Skrevet af Mathias Madsen

06/10/2022
For meget motion og træning
Foto: Shutterstock
Ingen kan love dig i morgen, men videnskaben kan garantere dig, at du statistisk set kommer til at leve længere, hvis du kender og lever efter disse fem tal.

Mest læste i dag

Sundhed er blevet et enormt og populært emne i rigtig mange lande inklusiv Danmark.

Folk dyrker motion, køber slankekure og spiser grøntsager som aldrig før, men alligevel bliver vi ifølge flere undersøgelser federe og federe, og det har betydning for vores levetid.

Fedme forkorter nemlig levetiden markant, men der er heldigvis nogle helt simple ting, som man kan gøre for at forlænge sin levetid. 

Faktisk er der ifølge Illustreret Videnskab blot fem tal, som du skal huske og efterleve, hvis du vil leve længere. 

8.000

Det første tal er 8.000, og det er antallet af skridt, som du som minimum bør gå hver eneste dag, hvis du vil have et langt og sundt liv. 

Selvom mange indtil nu har troet, at man skal helt op på minimum 10.000 skridt, så har en ny undersøgelse med næsten 50.000 deltagere nemlig vist, at det faktisk ikke er nødvendigt. 

Derimod er mellem 8.000 og 10.000 skridt nok for unge mennesker, mens 8.000 skridt er nok for voksne under 60 år, og for voksne over 60 år er mellem 6.000 og 8.000 skridt faktisk nok, hvis man vil leve et langt liv. 

0

Det andet tal er 0, og det er desværre antallet af alkoholiske genstande, som man bør indtage dagligt, hvis man vil have et langt liv. 

Selvom man tidligere har troet, at der findes et ufarligt niveau af alkoholindtag, så har en ny undersøgelse fra 'University of Pennsylvania', hvor mere end 36.000 voksne menneskers hjerner blev scannet og analyseret, nemlig afsløret, at det ikke nødvendigvis er tilfældet. 

Forskerne bag undersøgelsen fandt nemlig ud af, at bare én ekstra genstand kan gøre stor skade i hjernen, og særligt hjernestammen, putamen og amygdalaen bliver hårdt ramt, når man drikker alkohol dagligt. 

Forskerne konkludere faktisk blandt andet, at hjernens såkaldte grå og hvide substans hos en 50-årig person, som indtager fire genstande om dagen, skrumper i en sådan grad, at det svarer til hele 10 års aldring. 

1

Det tredje tal er 1, og det er det antal gange, som du som minimum bør have sex om ugen. 

Som Søren Brostrøm så fint sagde det under coronanedlukningen, så er sex nemlig både "godt" og "sundt."

Ikke nok med at det kan reducere kroniske smerter, forebygge hjerte-kar-sygdomme, booste dit immunforsvar og 'drukne' din hjerne i en lykkerus, så er regelmæssig sex nemlig også med til at forlænge din levetid, og her betyder regelmæssig altså mindst én gang om ugen. 

Sådan lød konklusionen i hvert fald i en amerikansk undersøgelse fra 2015, hvor forskere kiggede på data fra 30.000 amerikanere, som de fulgte i mere end 40 år. 

Disse data afslørede, at sex én gang om ugen tilsyneladende var vejen til et både langt og lykkeligt liv, mens sex mere end én gang om ugen underligt nok ikke gjorde testpersonerne gladere end hvad sex én gang om ugen gjorde. 

Ser vi på statistikken i Danmark, betyder det, at vi danskere godt kan forvente at leve længe. 

Den gennemsnitlige dansker har nemlig sex 54 gange på ét år, og det er altså en lille smule mere end én gang om ugen. 

6-9

Det fjerde tal er faktisk et interval. Det er nemlig seks til ni, og det er det antal timer, som voksne mennesker bør sove pr nat, hvis de vil have et langt liv. 

Under søvnen sker der nemlig utrolig mange vigtige ting i ens krop, hvilket gør, at de fleste har meget svært ved at fungere uden nok søvn, ligesom det faktisk kan være sundhedsskadeligt at sove for lidt. 

Og for lidt for voksne er altså mindre end seks timer. Timeantallet kan dog variere alt efter din alder. Se blot herunder:

  • Nyfødte (0-3 måneder) har brug for mellem 13 og 17 timers søvn, som desværre (for forældrene) ofte ikke er sammenhængende søvn. 
  • Spædbørn (4-11 måneder) har brug for mellem 11 og 15 timers søvn, og de har det desværre også ofte med at sove disse timer i intervaller i stedet for i ét hug. 
  • Babyer, tumlinger og småbørn (1-5 år) har brug for mellem 10 og 14 timers søvn, og i denne alder begynder søvnen ofte at blive mere sammenhængende. 
  • Børn (6-13 år) har brug for mellem otte og 11 timers søvn. 
  • Teenagers (14-17 år) har faktisk brug for lige så meget søvn som børn; dvs. mellem otte og 11 timer pr nat. 
  • Voksne (18-64 år) har som nævnt brug for mellem seks og ni timers søvn. 
  • Ældre (65+ år) har kun brug for mellem fire og otte timers søvn, hvilket måske er årsagen til, at mange ældre står utrolig tidligt op, selvom de hele deres arbejdsliv har drømt om at sove længe hver dag, når de går på pension. 

5

Det femte og sidste tal er netop fem, og det er så mange stykker frugt og grønt, du bør spise hver dag, hvis du vil sikre, at din hjerne får nok af de næringsstoffer, som gør, at du lever længe. 

Sådan lyder konklusionen fra en 'Harvard University'-undersøgelse i hvert fald. 

Her nærstuderede forskere sundhedsdata fra mere end to millioner mennesker, som blev fulgt i 30 år, og dataene viste, at folk, der spiste fem stykker/portioner frugt og grønt om dagen, havde en lang række helbredsfordele i forhold til folk, som kun spiste to. 

Dem der spiste fem havde for eksempel 12 procent lavere risiko for at dø af et hjerteanfald, 10 procent lavere risiko for at dø af kræft og hele 35 procent lavere risiko for at dø af luftvejssygdomme som KOL, og de havde altså generelt større chance for at leve længe.