Hvis du koger ris sådan her, kan du blive forgiftet

Skrevet af Emil Ryttergaard

08/02/2017
Foto: Flickr
Foto: Flickr
Den mest almindelige måde at koge ris på kan udvikle en naturligt forekommende gift, der kan være skadelig for helbredet.

Dagens topnyheder

Boller i karry. Hjerter i flødesovs. Chili con carne. 

Alle tre er gode retter, der alle kalder på det klassiske tilbehør i form af kogte ris. Hvad enten man er til de klæbende basmatiris, de parfumerede jasminris eller de mere klassiske parboiled, så er ris lige sagen.

Men putter du risene i gryden, hælder en god sjat vand på, så det dækker risene plus det løse og sætter risene til at koge, så koger du dem helt forkert, skriver Independent. 

Når risene dampes og koges, udvikles der nemlig spor efter det naturligt forekommende giftstof arsenik, der forbindes til en række sygdomme herunder hjertekarsygdomme, kræft og diabetes.  

Tidligere troede forskerne, at sporene efter arsenikken forsvandt ved kogningen af risene. Men et forsøg af Andy Meharg, der er professor i biologi ved Queens University Belfast i Irland, viser, at den teori er helt forkert. 

Forsøg med ris

I forsøget vaskede professoren også risene inden kogningen, hvilket halverede mængden af giftig arsenik. 

Vil man være helt sikker på at undgå forgiftning, så er den mest effektive metode at lægge risene i blød natten over, hvorefter man skyller risene til vandet er helt klart, hvorefter man koger fire dele ris i en gryde med fem dele vand. 

Denne metode fjerner 80 procent af det farlige arsenikindhold i risene, viser tests udført af professoren i samarbejde med den engelske tv-kanal BBC. 

Læs også historien om 18-årige Julia: Pige hører, at mikroovnen er færdig: Da hun springer ud af sengen, indser hun straks sin fejl.