Indisk skuffelse: Mister forbindelse til rumfartøj under månelanding

Foto: Shutterstock

Det skulle have været en Indisk festdag, men i stedet er det endt med en stor skuffelse. Som det fjerde land i verden, skulle Indien i dag have bragt et fartøj til landing på månen, det gik dog ikke som forudset.

Månefartøjet, Vikram, havde et lille køretøj med, kaldet Pragyan, og sammen skulle de to fartøjer udforske sydpolregionen ved hjælp af en række instrumenter, herunder et seismometer til måling af måneskælv og røntgenstråler.  Men kun få minutter før Vikram efter planen skulle placerer sit landingsstel på overfladen kom fartøjet ud af kurs. Godt to kilometer over månens overflade mistede Indien forbindelsen til Vikram. Indtil videre er der ikke kommet en officiel udmeldelse fra Indien om, hvorvidt Vikram er styrtet ned.

Hvis det sandsynlige er sket, har Indien for anden gang oplevet, at et månefartøj er styrtet ned på månens overflade. Første gang i 2008 var styrtet planlagt under Indiens første mission til Månen. Under denne mission, håbede Indien dog på, at de kunne holde liv i både månelander og det medfølgende køretøj i en længere periode.  De to robotter skulle overleve cirka to uger. Først når Månen blev svøbt i mørke, og overfladetemperaturerne ville falde helt ned til -130 grader Celsius, var det planen at opgive de to fartøjer. 

Selvom månelander og køretøjet er styrtet, er Chandrayaan-2-missionen ikke fuldstændigt spildt. Vikram og Pragyan har været i kredsløb om Månen siden den 20. august sammen med en satellit. Denne satellit skal være i kredsløb om m4Månen i op til et år. Her vil den studere Månens overflade med en række forskellige instrumenter og kameraer.

Læs også

Forskere: Der kan være liv på Venus

 

 

 

 

Dagens Gossip