Jorden når sin tophastighed rundt om solen: 110.700 km/t

Foto: Shutterstock

I går nåede Jordens bane omkring solen perihelium, som er det sted, hvor afstanden til Solen er mindst. Det er samtidig det tidspunkt på året, hvor Jordens hastighed om Solen er højst.

Selvom du lige nu synes at sidde helt stille og læse denne artikel, så bevæger du dig gennem rummet med en helt uforståelig fart. I går, den 5. januar, passerede Jorden perihelium, som er det punkt på Jordens bane rundt om Solen, hvor vi kommer tættest på vores nærmeste stjerne. Det er også det punkt i løbet af året, hvor Jordens hastighed er højest. Hastigheden anslås til 110.700 km/t.

Ændringerne i Jordens hastighed skyldes Jordens elliptiske bane om Solen. Ved perihelium vil Jorden være ca. 147 millioner kilometer vær fra Solen. Idet Jorden er tættere på Solen vil tiltrækningskraften også være højere. Det bevirker, at orbitalhastigheden stiger med ca. 3.500 km/t i forhold til den gennemsnitlige hastighed. 

I juli måned når Jorden den modsatte side af perihelium, der kaldes aphelium. Her er Jorden længst væk fra Solen og har den laveste hastighed. 

Den elliptiske bane blev opdaget af Kepler med hjælp fra Tycho Brahe

Det var matematikeren Johannes Kepler, der først opdagede, at planeter bevæger sig i elliptiske baner. Kepler brugte noter fra Tycho Brahe til at opstille sin første lov, som lyder: "Alle planeter følger baner med facon som en ellipse, med Solen i det ene af ellipsens to brændpunkter."

Herefter formulerede Kepler sin anden lov, som fortæller om planetens hastighed rundt om solen. "Inden for lige lange tidsrum vil linjen mellem Solens centrum og en planets centrum overstryge samme areal. En planet har dermed højest hastighed, når den er tættest på Solen og mindst hastighed, når den er længst fra Solen."

Når Jorden når aphelium er den ca. 152 millioner kilometer fra Solen og ved perihelium altså cirka 147 millioner kilometer fra Solen.

Læs også

Er det en ny planet i solsystemet?

 

 

 

Dagens Gossip