Kinas seneste vaccine er lavet af celler fra hamster-æggestokke

Skrevet af Nicolai Busekist

17/03/2021
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kina har godkendt en ny coronavaccine, der er lavet af celler fra hamster-æggestokke.

Dagens topnyheder

Kina har netop godkendt sin femte coronavaccine. Og den er fremstillet af noget så overraskende som hamstres æggestokke. Det skriver The New York Times.

Vaccinen er udviklet af Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical Co.  og Chinese Academy of Sciences. Den er blevet udviklet af et hold, der er ledet af George Gao, der er leder af det kinesiske center for sygdomsbekæmpelse og forebyggelse. 

Det er den fjerde vaccine, der er blevet godkendt til nødbrug i Kina, sammen med to vacciner fra Sinopharm, som er en statsejet vaccineproducent og en udviklet af Sinovac, som er et privatejet firma fra Beijing. 

De har også godkendt en femte vaccine, der er fremstillet af det kinesiske firma CanSino Biologics i samarbejdet med militæret, som bruges generelt og ikke blot til nødbrug. 

Hverken virksomheden eller instituttet bag den seneste vaccine, der er blevet godkendt, har offentliggjort data fra deres fase 3-forsøg, der finder sted i både Kina, Ecuador, Indonesien, Pakistan og Usbekistan. 

I Usbekistan er vaccinen også blevet godkendt. Det kinesiske videnskabsakademi har dog meddelt, at de kliniske fase 3-forsøg, der involverer 29.000 frivillige, 'forløber glat'. 

I fase 1- og 2-forsøgene i Kina, udtalte det kinesiske videnskabsakademi, at der ingen alvorlige bivirkninger var blandt de frivillige, og vaccinen producerede neutraliserende antistoffer på niveau med andre coronavirusvacciner. Disse resultater er dog ikke blevet peer-reviewed. 

Det kinesiske videnskabsakademi har desuden udtalt, at produktionen af vaccinen let kunne skaleres op i Kina og andre steder, og at den vil være egnet til opbevaring og transport. 

Men vaccinen har flere ulemper. Den ene er, at den ikke producerer specielt mange T-celler, som hjælper med at rense inficerede celler og forhindre dem i at sprede sig.

Uden disse celler er en persons antistofniveau potentielt set ikke høje nok til at udrydde infektionen, sagde Ooi Eng Eong, der er professor i mikrobiologi og immunologi ved National University of Singapore .