Klimachok: Ifølge forsker kan Arktis om 15 år være isfrit i september

Skrevet af Jakob A. Overgaard

12/09/2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ifølge CICERO-forsker Bjørn Hallvard Samset kan vi risikere, at Arktis om 15 år er isfrit i september.

Dagens topnyheder

Ovenstående animation lavet af NASA, viser hvordan udbredelsen af havis i Arktis har ændret sig gennem de sidste år. Animationen viser udviklingen fra 1984 og frem til i dag. 

Animationen viser havisen med forskellige farver, hvor den is, der er mere end fire år gammel, er hvid og den nye is er blå. 

Det er typisk den ældre helårsis, der overlever sommeren og den kan blive op til fire meter tyk. Is der kun fremkommer over en enkelt vinter, når kun at blive to meter tyk. Det skriver NASA

Animationen viser den trend, der er blevet tydeligere gennem de sidste år, nemlig at den tykke helårsis i langt højere grad forsvinder. 

"Fortsætter udviklingen vil vi kunne se et Arktis fri for havis i september om bare 15 år. Der er, for at sige det mildt, ikke lang tid til," siger CICERO-forsker Bjørn Hallvard Samset til NRK. "Heldigvis anslår klimamodellerene, at det vil tage noget længere tid, men de viser den samme generelle udvikling."

 

Modellen illustrerer udviklingen godt

"Den (modellen) illustrerer på glimrende vis, det vi har været klar over en rum tid: Isen i Arktis smelter stille, men sikkert bort. Trenden er nedadgående, stærk og dramatisk."

Ismængden varierer hele året, hvor er er mest is i marts og mindst is i september. Det illustreres og i NASAs video. Det så længe ud til, at 2019 skulle blive et år med rekordlidt is på Arktis, men i de sidste par uger, er det gået langsommere end i 2012, der indtil videre har en rekordlav isudbredelse.

Manglen på is kan få konsekvenser

Sebastian Gerland er seniorforsker ved Norsk Polarinstitutt og han siger til NRK, at 2019 indtil videre har haft den fjerdelaveste isudbredelse siden isens udbredelse er blevet registeret. "At vi får mindre og anderledes is i Arktis får konsekvenser for klimaet. Vi får en anderledes energiudveksling mellem luft og hav. Økosystemet får andre forhold og det påvirker alt fra alger til pattedyr," fortæller han.