Lægemiddelstyrelsen advarer om flere mulige vaccinebivirkninger

Foto: Shutterstock

Lægemiddelstyrelsen advarer nu om flere mulige bivirkninger forbundet med coronavaccine.

Det var et chok for mange, da den danske brug af vacciner fra AstraZeneca blev sat på pause i to uger fra d. 11. marts. Det skyldtes nemlig, at der var mistanke om bivirkninger, der kunne forårsage blodpropper.

Læs også

Sygeplejerske død efter AstraZeneca-vaccine

Danmark er dog ikke det eneste land, der har besluttet at indstille brugen af vaccinen. Det har flere andre lande også, hvilket omfatter Norge, Irland, Holland og Østrig. Ligeledes har både Tyskland, Frankrig og Italien også indstillet brugen af vaccinen. 

Der er fortsat ikke fremlagt klare beviser for, hvorvidt der er en sammenhæng mellem AstraZeneca-vaccinen og blodpropper. Den store bekymring over vaccinen er dog også gældende hos Lægemiddelstyrelsen i Danmark. 

Ifølge DR har de sendt et brev ud til alle, der er blevet vaccineret med vaccinen inden for de seneste fjorten dage, hvori de beskriver en række af de symptomer, man skal være opmærksom på ved vaccinen. 

I brevet skriver de, at personer, der er blevet vaccineret med AstraZenecas vaccinen indenfor de seneste fjorten dage, skal være opmærksomme på om: 

  • Man oplever længerevarende symptomer, hvilket er gældende, hvis de går udover de typiske tre dage efter vaccination 

  • Man oplever, at symptomerne forværres 

  • Man oplever at få nye symptomer, efter at de almindeligt kendte, forbigående symptomer, som de fleste mærker i de første dage efter vaccinationen, er forsvundet 

Ligeledes fremhæver de, at der kan være andre symptomer på blodpropper, alt afhængigt af, hvor i kroppen den opstår. Eksempelvis kan det være: 

  • Kraftig hovedpine 

  • Kraftige mavesmerter 

  • At benet bliver koldt 

  • At man pludselig og uventet får smerter i dele af kroppen 

  • Vejrtrækningsbesvær 

  • Lammelser i den ene side af kroppen 

Derudover oplyser Lægemiddelstyrelsen, er det er vigtigt, at man holder øje med det, hvis man pludselig oplever en større tendens til at få blå mærker, små punktformede blødninger i huden samt blødninger, der ikke vil stoppe, som de normalt gør. 

De seneste tilføjer kommet i kølvandet på, at man i weekenden har været i dialog med Norge, som kort efter Danmark også satte deres vaccinationer med AstraZeneca i bero. 

"Vi er blevet klogere siden i torsdags, fordi vi i weekenden har været i kontakt med Norge, der havde set nogle cases, der havde de her blødninger, og vi fik i går bekræftet fra dem, at det gav mening at udvide opmærksomhedslisten med det," lyder det ifølge DR fra Tanja Erichsen, der er konstitueret enhedschef for lægemiddelovervågning. 

I Norge er en af tre norske sundhedsansatte, der blev indlagt med en alvorlig blodprop-tilstand efter sin vaccination, afgået ved døden. 

Der er desuden en 60-årig dansk kvinde, der er afgået ved døden, efter hun modtog vaccinen. Det er dog ikke på baggrund af netop hendes sygdomsforløb, at man har besluttet at udsende brevet, om end Tanja Erichsen ikke vil afvise et sammenfald. 

"Blodpladetallet var blevet for lavt hos hende, og det kan føre til de blødninger, vi nu har skrevet ud om," siger hun til DR.

Læs også

Tjek din e-boks: Vigtigt corona-brev på vej

I øjeblikket bliver vaccinen fra AstraZeneca undersøgt grundigt, mens brugen af den er blevet sat i bero. Tanja Erichsen kan dog ikke oplyse nærmere om, hvornår en konklusion på undersøgelserne forelægger. 

 

Dagens Gossip