Mænds sædtal er faldet med 62% på under 50 år viser et nyt studie

Foto: Shutterstock

Sædtallet globalt er faldet med en alarmerende hastighed - faldende med mere end 62% mellem 1973 og 2018 - og kan føre til en reproduktiv krise, viser en ny undersøgelse.

I samme periode, er koncentrationen af sædceller blandt mænd faldet med mere end 51%, fra 101.2 millioner til 49 millioner per milliliter af sæd, ifølge Human Reproduction Update.

Tallet er stadig højere end hvad WHO definerer som ‘dårlig sædkvalitet’, det er 15 millioner per milliliter, det skriver New York Post.

Læs også

Over 1000 dage efter ham blev født, kunne hans forældre endelig tage ham med hjem fra første gang

Men faldet er stadig alarmerende, ifølge professor Hagai Levine fra det hebraiske universitet i Jerusalem, der ledede undersøgelsen sammen med prof. Shanna Swan ved New Yorks Icahn skole for medicin.

"Vi har et alvorligt problem, som, hvis det ikke ‘fikses’, kan true menneskehedens overlevelse," sagde epidemiologen i en erklæring.

Det israelske og amerikanske hold, sammen med forskere i Danmark, Brasilien og Spanien, undersøgte spermtalstendenser i områder, der ikke var blevet gennemgået tidligere.

Undersøgelsen viste, at sædtallet i Amerika, Europa, Australien og New Zealand faldt med mere end 50 % mellem 1973 og 2011. Viste en undersøgelse fra 2011.

Den nye undersøgelse - som omfatter yderligere syv års statistik - er langt bredere i geografisk rækkevidde og dækker 53 lande, og dens metaanalyse kiggede på 223 undersøgelser baseret på sædprøver fra mere end 57.000 mænd.

Forskningen får også alarmklokkerne til at ringe for både mandlig fertilitet og for mænds sundhed generelt, fordi lavt sædtal er forbundet med øget risiko for kronisk sygdom, testikelkræft og en nedsat levetid, bemærkede forskerne.

Læs også

Hun vejede næsten et halvt ton og var verdens tungeste kvinde: I dag er hun uigenkendelig

 

 

 

 

 

 

 

Dagens Gossip