Mangler du D-vitamin? Så bliver du hårdere ramt af coronasenfølger

Skrevet af Mathias Madsen

26/11/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et nyt studie, som SSI og Harvard University har lavet i fællesskab, viser, at folk med lavt D-vitamin niveau bliver hårdere ramt af corona på den lange bane, end andre gør.

Dagens topnyheder

Det er heldigvis ved at være lang tid siden, at corona har haft den helt store indflydelse på de fleste danskeres hverdag. 

Der er dog stadig lande, hvor virussen skaber kaos, og der er desværre også stadig danskere, som lever med senfølger efter virussen. 

Tidligere har der ikke været den store viden om, hvorfor nogle blev hårdt ramt, mens andre nærmest ikke mærkede, at de havde sygdommen, men nu har et nyt studie fra SSI og Harvard University vist, at særligt ét vitamin spiller en vigtig rolle i kroppens forsvar mod corona. 

Det skriver SSI i en pressemeddelelse, som starter: "Danskere med lavt D-vitamin niveau, der blev smittet med covid-19, blev ramt hårdere af virussen end danskere med tilstrækkeligt D-vitamin niveau."

I pressemeddelelsen kan man desuden læse, at SSI har gennemført undersøgelsen ved hjælp af blodprøver fra Danmarks Nationale Biobank (DNB).

"Da forskerne analyserede disse data [red. blodprøverne] nærmere, blev det tydeligt, at et lavt vitamin D niveau var forbundet med en højere risiko for et mere alvorligt covid-19 forløb. Risikoen for et mere alvorligt forløb af covid-19 blandt smittede med D-vitaminmangel var således dobbelt så stor som hos smittede med højere niveauer af vitamin D," lyder det fra instituttet. 

Anders Hviid, der er professor og én af forskerne bag undersøgelsen, har dog understreget, at resultatet ikke er en opfordring til danskerne om at indtage store mængder af D-vitamin. 

"Det er vigtigt at understrege at vores resultater ikke er en opfordring til at indtage høje doser af vitamin D eksempelvis igennem kosttilskud. Vores resultater understøtter, at vi skal sørge for at have optimale vitamin D niveauer som Sundhedsstyrelsen anbefaler, hverken mere eller mindre.” har han således udtalt.

Man skal dog være opmærksom på, at Fødevarestyrelsen anbefaler, at danskere tager D-vitamin i form af kosttilskud i løbet af vinterhalvåret på grund af den fraværende sol. 

Undersøgelsen, som SSI lavede i samarbejde med Harvard University, er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift 'Scientific Reports' og kan læses i sin fulde længde ved at trykke her.