Meteor er landet ikke langt fra Danmark: Rør den ikke!

Foto: UKFAll

Forskere kommer med en bøn til befolkningen om ikke at røre meteoren, hvis man finder den.

Omkring klokken 00:40 lokal tid (01:40 dansk tid) d. 12. maj så adskillige øjenvidner flere lysglimt på himlen over Bridgend i det sydlige Wales. 

Siden er det kommet frem, at det var en meteor, som endda er blevet set af folk helt i Frankrig og Holland. Meteoren blev desuden optaget af 25 'meteorkameraer' opsat af 'Uk Fireball Alliance (UKFAll)' og adskillige private overvågningskameraer.

Meteoren blev set af adskillige folk i Frankrig og Storbritannien og af ét enkelt vidne i Holland / Foto: UKFAll

Det skriver Ladbible.

Læs også

Asteroide har ramt Jorden ikke langt fra Danmark: Kun set fire gange før

Endnu mere specielt er det, at forskere forventer, at lidt af meteoren er landet på Jorden, og derfor har de en bøn til offentligheden om ikke at røre ved den, hvis man finder den. 

"Cirka 20 kilo sten fra en asteroide trængte ind i atmosfæren med næsten 30 km/s," har Dr Jana Horák fra 'National Museum Cardiff' forklaret. 

Horák, som desuden er medlem af UKFAll, har desuden udtalt: "Det meste af stenen fordampede i atmosfæren på få sekunder, men vi har beregnet, at måske 100 gram overlevede og landede i et område nord for Bridgend."

Forskere er derfor nu ved at lede efter meteorstumpen, men ifølge Horák bliver det en svær opgave.

Forskerne forventer, at meteoren landede i dette område i det sydlige Wales / Foto: UKFAll

"At lede efter en sten mindre end et æble i Bridgend og de omkringliggende bakker og skove er som at lede efter en nål i en høstak, så vi spørger folk, om de har fundet noget interessant eller usædvanligt i weekenden. Det er formentlig en blank sort eller brun farve [...] den vil ikke syne svampet eller boblende. " har hun forklaret.

Dr Ashley King fra 'Planetary Materials Group' har desuden udtalt: "Meteoren vil ikke være varm og er lige så sikker at håndtere som enhver anden sten, men [...] saml den venligst ikke op med dine bare hænder, da det vil forurene stenen. Test den heller ikke med en magnet, da det kan ødelægge dyrebare informationer."

Hun har ydermere udtalt: "Den ligger måske et sted, hvor sten ikke normalt findes, som på en plæne eller en sti."

Ashley King har forklaret, at borgere ikke opfordres til at gøre noget ekstraordinært eller "tage risiko" for at finde meteoren, men at man meget gerne må kontakte dem, hvis man tilfældigvis har fundet noget usædvanligt i området i det sydlige Wales. 

Det kan gøres ved at sende et billede og koordinater til mail [email protected].

Læs også

Fyrværkeri fra oven: Meteor eksploderer over by

 

 

 

Dagens Gossip