Mulig kur: Første menneske er blevet injiceret med kræftdræbende virus

Skrevet af Mathias Madsen

23/05/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I et nyt forsøg på at finde kuren mod kræft, har et menneske for første gang fået et kræftdræbende virus injiceret i kroppen.

Dagens topnyheder

Der findes utallige kræftformer, og fælles for de fleste er desværre, at de er blandt de sygdomme, som dræber aller flest mennesker. 

Ifølge Illustreret Videnskab er lungekræft for eksempel den femte mest dræbende sygdom på verdensplan kun overgået af demenssygdomme, diarrésygdomme, diabetes og nervesygdomme.

Forskere har derfor i lang tid forsøgt at finde kuren på kræft, og selvom det går fremad, er det endnu ikke lykkedes at finde en fuldstændig sikker kur, men det bliver der måske snart lavet om på. 

Forskere er nemlig ved at udvikle en virus, som kan dræbe kræftceller, og for første gang nogensinde er den ifølge Unilad blevet injiceret i et menneske. 

Der er tale om virusset Vaxinia, som er skabt til at dræbe kræftceller, samtidig med at det forstærker kroppens immunforsvars respons mod sygdommen. 

Forskerne bag virusset håber, at det sammen med anden medicin kan kurere alvorlige tumorer i blandt andet brystet og lungerne.

Indtil videre har Vaxinia fungeret upåklageligt i forsøg med dyr, og virusset - som officielt hedder CF33-hNIS - skal derfor nu bevise sit værd på mennesker. 

I forbindelse med dyreforsøgene fandt forskere ud af, at Vaxinia med stor succes reducerede størrelsen på tumorer i forbindelse med kræft i æggestokkene, bugspytkirtlen, lungerne, brystet og tyktarmen, og de håber, at få lignende resultater, nu hvor de afprøver virusset på mennesker, selvom det langt fra er garanteret. 

Forskerne bag er dog optimistiske.

"Nu er tiden til yderligere at udnytte immunterapiens kræfter, og vi tror på, at CF33-hNIS har potentialet til at forbedre udfaldet for vores patienter i deres kamp mod kræft," har Daneng Li, som er førende forsker på projektet og professor ved 'City of Hope's Department of Medical Oncology & Therapeutics Research', således udtalt i en udtalelse

Han har desuden udtalt: "Vores tidligere forskning demonstrarede, at onkolytiske vira kan stimulere immunsystemet til at reagere på og dræbe kræft, ligesom det stimulerer immunsystemet til at være mere modtagende over for anden immunterapi [...]."

I skrivende stund har én kræftpatient fået injiceret det kræftdræbende virus i sin krop.

Det annoncerede 'City of Hope', som er én af USA's største kræftforskningsorganisationer, d. 17. maj.

 Planen er, at yderligere 99 kræftpatienter, som har alvorlige tumorer og har prøvet mindst to andre behandslingsformer uden succes, skal have injiceret virusset. 

Forsøgene forventes at være færdige i 2025, og her håber forskerne at have svar på, om virusset er sikkert og effektivt nok til at injicere i mennesker, og hvilken dosis der er mest effektiv. 

Undervejs vil forskerne notere overlevelsesprocenten blandt deltagerne og desuden holde øje med, hvordan deres kræft udvikler sig. 

Yuman Fong, som er en anden af forskerne bag forsøget, har udtalt, at han håber, at forsøgene kan åbne op for behandling af en "lang række" kræftformer. 

Ifølge ham er der stor chance for succes, da netop de ting, der gør kræftceller modstandsdygtige over for kemoterapi eller anden strålebehandling, faktisk gør cellerne dårlige til at overleve CF33-hNIS-virusset.