Næsten alt liv blev udslettet for to milliarder år siden

Skrevet af Jakob A. Overgaard

05/09/2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Man skulle tro, at den største katastrofe i Jordens historie, var da dinosaurerne blev udslettet. Men en ny undersøgelse viser, at næsten alt liv blev udslettet for to milliarder år siden.

Mest læste i dag

I en ny rapport fortælles det, at der for to milliarder siden skete store ændringer i atmosfæren. Det betød, at næsten 100% af alt liv på Jorden blev udryddet.

Forskerne tog prøvet af barit, der er et mere end to milliarder år gammelt mineral, i Canadas Belcher-øer i Subarktis. Så gamle prøver låser sig i kemiske signaturer i klipperne, der er nyttige ledetråde for forskerne i forhold til at afsløre, hvordan atmosfæren var, da klipperne blev dannet.

Der kan være for meget ilt i atmosfæren

Undersøgelsen fokuserede på et fænomen, hvor mikroorganismernes fotosyntese skabte en overflod af ilt i atmosfæren, som de i sidste ende ikke kunne opretholde. Mikroorganismerne udtømte de næringsstoffer, de havde brug for for at skabe ilt. Dette førte til et enormt fald i mængden af ​​liv på Jorden. Det er først med det nye studie, at forskerne har fundet ud af, hvor drastisk dette fald i virkeligheden har været. 

"Selv vores mest konservative skøn giver et bud, der ligger langt over mængden af ​​liv, der døde af under udryddelsen af ​​dinosaurerne for cirka 65 millioner år siden," fortæller en af forfatterne til rapporten, Stanford University Ph.D. kandidat Malcolm Hodgskiss til CNN.

Beregninger viste, at 80 til 99,5% af alle organismer blev udslettet i den periode.

Selvom de målte resultater hører en svunden tid til, så er de stadig relevante for planeten i dag. Jorden er stadig sårbar over for atmosfæriske ændringer. I takt med at havene opvarmes, påvirkes hvor mange nogle næringsstoffer der findes i vandet. Afstrømning i havene forstyrrer også økosystemerne i vandet og truer de organismer, der bidrager med mere end halvdelen af ​​iltet i Jordens atmosfære.