Norske forskere har fundet mulig kur mod udbredt og dødelig sygdom

Skrevet af Mathias Madsen

07/01/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et hold norske forskere er nu kommet et skridt nærmere på at finde kuren mod den udbredte og dødelige Alzheimers sygdom.

Dagens topnyheder

Ifølge Videnscenter for demens lider cirka 87.000 mennesker over 65 år i Danmark af demens, og det tal regnes med at stige til over 134.000 i løbet af de næste 15 år. 

Det er altså medmindre, at man når at finde en kur inden selvfølgelig, og det har et hold norskere forskere måske gjort. En stor del af de dementes hukommelsestab skyldes nemlig sygdommen Alzheimers, og norske forskere fra Universitetet i Oslo mener, at de har fundet et middel, som kan bremse eller måske endda stoppe sygdommen helt.

"Vi er meget optimistiske," udtaler forsker og lektor ved Oslo Universitet, Evandro F. Fang, således til VG. Det skriver Sosialnytt

Forskerne bag opdagelsen har tidligere fundet ud af, at én af årsagerne til symptomerne fra Alzheimers - som for eksempel hukommelsestab - er, at cellerne hos Alzheimers patienter ikke er i stand til at komme af med affaldsstoffer.

Dette gør, at proteinet amolyid beta akkumuleres som plak i hjernen hos patienter, som lider af den livsfarlige sygdom. Forskerne har derfor, ved hjælp af kunstig intelligens, undersøgt 3000 forskellige stoffer og fundet frem til to, som ligner dem, der regulerer udrensningsprocessen i vores celler.

De to stoffer, som forskerne fandt frem til, er Rhapontigenin og Kaempferol, og forskerne håber, at medicin lavet med udgangspunkt i de stoffer, kan hjælpe cellerne med at komme af med affaldsstoffer og dermed sænke eller måske endda standse Alzheimers sygdommen. 

Da de afprøvede medicin med de to stoffer på henholdsvis mus og rundormene, Caenorhabditis elegans, observerede de, at stofferne var med til at begrænse Alzheimers sygdommens destruktive process i hjernen og dermed med til at begrænse hukommelsestab. 

Fang har udtalt, at kunstig intelligens skal have en stor del af æren for, at de har gjort så hurtige fremskridt. Han udtalte således: "Denne opgave [at finde de to stoffer] tog tre måneder. Havde vi brugt standard, manuelle metoder, ville det have taget mere end tre år. Så teknologien med kunstig intelligens giver enorme muligheder for at udvikle medicin meget hurtigere end tidligere."