Ny forskning: Du bliver dummere af at køre bil mere end 2 timer om dagen

Det forringer intelligensen at køre bil mere end to timer om dagen, lyder konklusionen i et nyt omfattende studie.

Det er forskere fra University of Leicester i England, der har undersøgt sammenhængen mellem stillesiddende adfærd, herunder kørsel og tv-kiggeri, og effekten på hjernen.

Det skriver britiske Independent

Forskerne fandt, at IQ'en falder hurtigere hos midaldrende britiske mænd, som kører langt i deres bil hver dag. 

- Vi ved allerede, at det har en dårligt effekt på hjertet at køre i mere end to-tre timer om dagen. Dette studier viser, at det også er dårligt for ens hjerne, muligvis fordi hjernen er mindre aktiv i de timer, siger Kishnan Bakrania, der er epidemiolog på University of Leicester.

Forskerne fra det britiske universitet har analyseret livsstilen hos mere end 500.000 briter mellem 37 og 73 år gennem fem år. De har blandt andet testet intelligensen og hukommelsen hos deltagerne. 

93.000 af testpersonerne, som kørte i bil mere end to timer om dagen, havde en lavere hjernefunktion ved studiets begyndelsen, og deres intelligens faldt hurtigere i løbet af de næste fem år sammenlignet med de testpersoner, som kørte lidt eller slet ikke. 

Læs også

Vrede over rejsekort-bøder: Mange aner ikke, at dette er strengt forbudt

Forskerne udførte en lignende undersøgelse blandt forsøgspersonerne, som ser tv i mere end tre timer om dagen og fandt samme effekt. Deres intelligens faldt på samme måde hurtigere i løbet af studiet, skriver Independent. 

- Kognitiv tilbagegang kan måles over fem år, fordi det kan ske hurtigt hos midaldrende og ældre personer. Det hænger sammen med livsstilsfaktorer som rygning og usund kost - og altså nu også med køretid, siger Kishnan Bakrania.

Mens det altså lader til at have en negativ effekt på hjernen at køre bil og se tv, så er det omvendt stimulerende for hjernen at sidde foran en computer i mere end to timer, fordi computerarbejde og -spil aktiverer hjernen i modsætning til kørsel og tv-kiggeri. 

Mens nogle studier peger på en sammenhæng mellem fysisk inaktivitet og faldende intelligens, mener Kishnan Bakrania, at der også er andre faktorer på spil. Blandt andet stress og træthed, som blandt andet kommer af kørsel.

Betjent lod 11 måneder gammel baby drukne i badekar, mens han skændtes med sin kone i telefonen i 45 minutter