Ny forskning har fundet næringskilde, der hvis gives til børn under et år gamle, allerede viser sig positivt når de rammer fire år.
Lige nu læser andre
Nogle børn husker bedre end andre – og det kan have rødder i, hvor meget de sover og hvad de spiser som spæde.
Det antyder et nyt studie fra Japan, hvor forskere har undersøgt, hvordan søvnmønstre i de første leveår kan hænge sammen med arbejdshukommelsen ved fireårsalderen.
Undersøgelsen, der er baseret på data fra 164 børn og deres mødre i Kyoto-området, fulgte søvnvaner fra 1 til 3 år og testede hukommelsen, da børnene fyldte fire. Resultaterne viste, at nattesøvn i étårsalderen havde en positiv sammenhæng med børns evne til at huske og bearbejde information flere år senere.
Ved fireårsalderen lå børnenes score i arbejdshukommelse på et gennemsnit omkring 3,4, målt på den japanske “Kyoto Scale of Psychological Development”. Nogle børn lå i den lave ende, andre i den høje, og sproglig variation havde også indflydelse. Børns samlede søvntid faldt gradvist fra gennemsnitligt 13 timer i døgnet som 1-årige til knap 11,5 timer som 3-årige.
Midt i al dataindsamlingen om søvn havde forskerne dog også spurgt forældrene ind til noget helt andet – nemlig kost.
Læs også
Fokus var særligt rettet mod ét specifikt element i børnenes diæt som 1-årige: yoghurt. Børn, der spiste yoghurt jævnligt, klarede sig bedre i hukommelsestesten tre år senere. Effekten viste sig tydeligere end den, der blev målt for søvnmængde, og blev signifikant, da forskerne kontrollerede for andre forhold.
Andelen af børn, der fik yoghurt dagligt, var relativt lille. Knap 16 procent spiste det hver dag, mens størstedelen fik det mellem en og syv gange om ugen. Næsten 25 procent fik det slet ikke. Alligevel var det netop dette mønster, der i analyserne sprang ud som særligt interessant.
Ifølge forskerne er det sandsynligt, at tidlig kost og søvn i kombination kan påvirke, hvordan arbejdshukommelsen former sig frem mod skolealderen.