Ny undersøgelse chokerer: Sukkerfri sodavand øger måske risikoen for alvorlige sygdomme

Skrevet af Mathias Madsen

29/09/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny undersøgelse tyder på, at sødemidler, som man finder i for eksempel sukkerfri sodavand og slik, ikke nødvendigvis er så ufarlige, som man indtil nu har troet.

Dagens topnyheder

I 1879 blev det første kunstige sødemiddel opdaget, og siden dengang har fødevareindustrien tjent tykt på at fremstille søde produkter, som indeholder tæt på ingen kalorier. 

Gennem tiden har der dog været spekulationer om, hvorvidt sødestoffer virkeligt er så ufarlige, som fødevareindustrien påstår, og der har blandt andet været rygter om, at sødestoffet aspartam, som bruges i mange sukkerfrie sodavand, er kræftfremkaldende. 

Dette er aldrig bevidst, men nu har en ny undersøgelse, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Cell, vist, at forskellige sødestoffer, som blandt andet bliver brugt i sukkerfri sodavand, kan have alvorlige bivirkninger og være medvirkende til livsstilssygdomme som diabetes og hjertekar-sygdomme. 

Det skriver det videnskabelige magasin Illustreret Videnskab

Små doser påvirker tarmen negativt

Allerede i 2014 opdagede forskerholdet bag undersøgelsen, at små doser af sødestofferne aspartam, sakkarin, stevia og sukralose havde en negativ påvirkning på mikroorganismerne i tarmen på mus, og derfor har de siden undersøgt, om det samme gør sig gældende hos mennesker. 

Dette blev gjort ved at 120 omhyggeligt udvalgte forsøgsdeltagere blev delt op i seks grupper, hvoraf fire af grupperne hver dag skulle spise en dosis på 0,25 gram af én af de fire sødestoffer, hvilket er en væsentlig mindre mængde end det maksimalt anbefalede daglige indtag ifølge FDA. 

De to resterende grupper fungerede som kontrolgrupper. 

I denne undersøgelse opdagede forskerne blandt andet, at alle fire sødemidler skabte store ændringer i tarmenes mikroorganismer efter kun to uger, hvilket kan have alvorlige konsekvenser. 

Ifølge Illustreret Videnskab er det dog nødvendigt med flere og langsigtede undersøgelser, før forskerne kan sige noget konkret på det punkt, men de opdagede, at sødemidlerne sukralose og sakkarin desuden forringede kroppens evne til at omsætte glukose, hvilket altså havde en negativ effekt på forsøgsdeltagernes blodsukker. 

Dette er ikke farligt i sig selv, men ifølge undersøgelsen kan det øge risikoen for blandt andet diabetes og hjertekar-sygdomme, som er potentielt livsfarlige sygdomme. 

Disse ændringer blev dog ikke fundet hos de forsøgsdeltagere, som indtog aspartam eller stevia. 

For præcis at kunne forstå, hvilke konsekvenser de populære sødemidler måske har, er det nødvendigt at udføre langsigtede undersøgelser, men opdagelsen er ifølge undersøgelseslederen Eran Elinav stadig lidt af en øjenåbner. 

"Vi er nødt til at øge bevidstheden om, at kunstige sødemidler ikke er inaktive i den menneskelige krop, som vi oprindeligt troede," har han således udtalt i en pressemeddelelse.