Ny undersøgelse chokerer: Sukkerfri sodavand øger måske risikoen for alvorlige sygdomme

Foto: Shutterstock

En ny undersøgelse tyder på, at sødemidler, som man finder i for eksempel sukkerfri sodavand og slik, ikke nødvendigvis er så ufarlige, som man indtil nu har troet.

I 1879 blev det første kunstige sødemiddel opdaget, og siden dengang har fødevareindustrien tjent tykt på at fremstille søde produkter, som indeholder tæt på ingen kalorier. 

Gennem tiden har der dog været spekulationer om, hvorvidt sødestoffer virkeligt er så ufarlige, som fødevareindustrien påstår, og der har blandt andet været rygter om, at sødestoffet aspartam, som bruges i mange sukkerfrie sodavand, er kræftfremkaldende. 

Læs også

Dette sker med din krop, når du stopper med at drikke sodavand

Dette er aldrig bevidst, men nu har en ny undersøgelse, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Cell, vist, at forskellige sødestoffer, som blandt andet bliver brugt i sukkerfri sodavand, kan have alvorlige bivirkninger og være medvirkende til livsstilssygdomme som diabetes og hjertekar-sygdomme. 

Det skriver det videnskabelige magasin Illustreret Videnskab

Små doser påvirker tarmen negativt

Allerede i 2014 opdagede forskerholdet bag undersøgelsen, at små doser af sødestofferne aspartam, sakkarin, stevia og sukralose havde en negativ påvirkning på mikroorganismerne i tarmen på mus, og derfor har de siden undersøgt, om det samme gør sig gældende hos mennesker. 

Dette blev gjort ved at 120 omhyggeligt udvalgte forsøgsdeltagere blev delt op i seks grupper, hvoraf fire af grupperne hver dag skulle spise en dosis på 0,25 gram af én af de fire sødestoffer, hvilket er en væsentlig mindre mængde end det maksimalt anbefalede daglige indtag ifølge FDA. 

De to resterende grupper fungerede som kontrolgrupper. 

I denne undersøgelse opdagede forskerne blandt andet, at alle fire sødemidler skabte store ændringer i tarmenes mikroorganismer efter kun to uger, hvilket kan have alvorlige konsekvenser. 

Sødemidler

Undersøgelsen undersøgte de fire sødemidler aspartam, sakkarin, stevia og sukralose. 

Aspartam blev opdaget i 1965 og bruges blandt andet i Coca Colas lightudgave af deres ikoniske sodavand. Det kunstige sødemiddel er 180 gange sødere end sukker. 

Stevia (Steviol) blev opdaget i 1931 og er et naturligt sødemiddel. Det bruges blandt andet i Coca Cola Life sammen med sukker. Sødemidlet er 250 gange sødere end sukker. 

Sukralose blev opdaget i 1976 og er hele 660 gange sødere end sukker. Det kunstige sødemiddel bruges blandt andet i Diet Mountain Dew sammen med sødemidlerne aspartam og acesulfam K. 

Sakkarin er cirka 300 gange sødere end sukker, men har en bitter eller metallisk eftersamg. Det kunstige sødemiddel bruges i mange forskellige slik- og sodavandsvarianter. 

Ifølge Illustreret Videnskab er det dog nødvendigt med flere og langsigtede undersøgelser, før forskerne kan sige noget konkret på det punkt, men de opdagede, at sødemidlerne sukralose og sakkarin desuden forringede kroppens evne til at omsætte glukose, hvilket altså havde en negativ effekt på forsøgsdeltagernes blodsukker. 

Dette er ikke farligt i sig selv, men ifølge undersøgelsen kan det øge risikoen for blandt andet diabetes og hjertekar-sygdomme, som er potentielt livsfarlige sygdomme. 

Disse ændringer blev dog ikke fundet hos de forsøgsdeltagere, som indtog aspartam eller stevia. 

For præcis at kunne forstå, hvilke konsekvenser de populære sødemidler måske har, er det nødvendigt at udføre langsigtede undersøgelser, men opdagelsen er ifølge undersøgelseslederen Eran Elinav stadig lidt af en øjenåbner. 

"Vi er nødt til at øge bevidstheden om, at kunstige sødemidler ikke er inaktive i den menneskelige krop, som vi oprindeligt troede," har han således udtalt i en pressemeddelelse.

Læs også

Effekten af en enkelt cola er vild: Her er, hvad der sker med din krop på 60 minutter

 

 

Dagens Gossip