Ny undersøgelse konkluderer: Al alkoholindtag er skadeligt

Skrevet af Lukas Jepsen

21/05/2021
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hvis du er glad for et godt glas vin eller en kold øl, er konklusionen på denne undersøgelse næppe noget du vil glæde dig ved.

Mest læste i dag

De fleste er nok klar over, at alkohol ikke er det sundeste mennesker kan indtage, men samtidig haft tanken, at holder man sig til et rimeligt antal genstande, om ugen eller måneden, tager man nok ikke den store skade. 

Noget tyder dog på, at dette desværre ikke er tilfældet.

En ny undersøgelse har konkluderet, at alle former for alkoholforbrug- og indtag kan være skadeligt for hjernen, også selvom om forbruget er på et ganske lavt niveau. Selv moderat drikkeri har negative virkninger på en persons hjerne sundhed - det skriver Unilad.

Undersøgelsen er foretaget i Storbritannien, og hvorfra man uden det store besvær, kan trække forholdsvis direkte paralleller til Danmark, da man i begge kulturer og nationer, ikke skal bruge den store anledning til at slukke tørsten i de skadelige dråber. 

Undersøgelsen omfattede mere end 25.000 deltagere, men er ifølge Unilad endnu ikke blevet gennemgået af andre forskere, og resultatet er derfor ikke fuldstændigt bekræftet endnu.

Ikke desto mindre, har resultatet af undersøgelsen ført til debat om hvorvidt, der skal træffes beslutninger og indsættes foranstaltninger, så alkoholforbruget i Storbritannien minimeres.

Eksempelvis er det blevet foreslået, at ændre på de nuværende retningslinjer for, hvad der betragtes som "lavrisikodrikning", idet undersøgelsens konklusion hævder, at der ikke er nogen sikker dosis alkohol til hjernen.

Foto: Shutterstock.com

Det blev tidligere antaget, at det kun var bestemte områder af hjernen, der blev påvirket af alkohol. Men denne undersøgelse tyder på, at hele hjernen kan blive påvirket, og ledende forsker bag undersøgelsen, Anya Topiwala fortæller The Guardian, 'Der er ingen sikker grænse, når det kommer til alkohol - al alkoholindtag er skadeligt'.

Topiwala, en ledende klinisk lektor ved University of Oxford, og andre forskere undersøgte sundhedsprofilerne for 25.378 mennesker fra uk Biobank. Denne database blev oprettet specifikt for at hjælpe forskere med at forstå forbindelser mellem sygdomme og genetiske eller miljømæssige faktorer - såsom alkohol.

Og konklusionen på undersøgelsen lyder som følgende:

Ingen dosis alkohol til hjernen blev fundet at være sikker. Selv moderat forbrug, er forbundet med mere udbredte negative virkninger på hjernen end tidligere anerkendt.

Personer, der drikker meget eller har forhøjet blodtryk og BMI kan være mere modtagelige. Skadelige virkninger af at drikke synes at være større end andre modificerbare faktorer. De nuværende retningslinjer for "lavrisikodrikning" bør revideres for at tage hensyn til de negative indvirkninger på hjernen.

Ifølge Drinkaware fraråder britiske chief medical officers (CMOs) i øjeblikket regelmæssigt at drikke mere end 14 enheder alkohol om ugen - et antal der altså, afhængig af hvordan undersøgelsen bliver modtaget, kunne blive modificeret og sænket en hel del. 

Forskerne bag undersøgelsen, har dog ikke kunne give et konkret tal på, hvor grænsen burde ligge - eftersom konklusionen var, at selv minimale mængder alkohol, har en indvirkning på hjernen.