Ny undersøgelse: Konspirationsteoretikere har tendens til psykopatiske personlighedstræk

Foto: Shutterstock.com

En ny undersøgelse konkluderer, at konspirationsteoretikere er mere tilbøjelige til, at lide af psykopatiske karaktertræk.

Folk der hårdnakket insisterer på, at jorden er flad, eller at den politiske venstrefløj i USA består af pædofile, der er i ledtog med satan og drikker blod fra små børn, ja de findes faktisk, har ifølge en ny undersøgelse, en højere tendens til, at lide af psykopatiske træk. 

Læs også

Hun brugte 500.000 kroner på fastfood: 9 måneder senere er hun ikke til at kende

Særligt i USA, lever konspirationsteorier i bedste velgående, og ganske givet mere end nogensinde før. Ifølge Unilad, mener intet mindre end 30 millioner amerikanere, at den politiske venstrefløj, har de bizarre tendenser, beskrevet ovenfor. Ud fra de tal, findes der tilsyneladende rigtig mange psykopater i USA, men hvordan har forskerne bag undersøgelsen, så nået deres konklusion?

Engang blev konspirationsteorier betragtet som cool og interessant. I de tidlige dage af internettet, før det gav os alt hele tiden, ville folk falde i YouTube kaninhuller om UFO observationer og mordet på John F. Kennedy.

Men tiderne ændrer sig, og opfattelsen af konspirationsteoretikere, er blandt den generelle befolkning, ikke ligefrem positive. Det siger måske sig selv, at konspirationsteorier i øjeblikket har det nemmere end nogensinde, hvilket unægteligt må være udløst af, at mange er i stand til at dele deres mening hvor som helst, og når som helst online. 

Misinformation, eller ‘fake news’ som en tidligere amerikansk præsident var så glad for at sige, bruges til politisk vinding, ofte af højreekstremistiske aktivister - QAnon, for eksempel. Nu er det blevet foreslået, at dem der vælger at tro og dele sådanne teorier er mere tilbøjelige til at have mørkere personlighedstræk - det skriver Unilad.

En ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Personlighed og individuelle forskelle så på sammenhængen mellem 'Dark Tetrad' (Et begreb indenfor psykologien, der beskæftiger sig med ‘mørke karaktertræk’) – machiavellisme, narcissisme, psykopati og sadisme – og dem, der var mere tilbøjelige til at tro på konspirationsteorier.

“Konspirationsteorier kan ved første øjekast synes relativt godartet, men de har været forbundet med alvorlige konsekvenser i den virkelige verden,” - fortæller Cameron S. Kay, en forsker fra University of Oregon's afdeling for psykologi, og tilføjer:

"Eksponering for og tro på konspirationsteorier har været forbundet med at have antisemitiske overbevisninger, være bange for vacciner, være mindre motiverede til at stemme og være mindre tilbøjelige til at stoppe klimaændringerne," fortsatte han.

Ved hjælp af 474 studerende udfyldte deltagerne skalaer og spørgeskemaer, der vurderede deres sandsynlighed for at tro på konspirationsteorier, og deres Dark Tetrad-træk. For at finde linket blev fem punkter målt: tendensen til at have ‘spøjse’ overbevisninger, være fatalistisk, ønske kontrol, mistro andre og føle et behov for at være unik.

"At udvikle interventioner for at bekæmpe disse overbevisninger, vil det være afgørende at forstå, ikke kun de typer af mennesker, der er tiltrukket af disse teorier, men også hvorfor de er tiltrukket af disse teorier," - fortæller Kay.

Undersøgelsen konkluderede "mindst en facet af hver Dark Tetrad træk var forbundet med konspiratoriske tankegange, og næsten hver forening kan tilskrives, dels, at tendensen for dem med afvigende personligheder til at have ‘spøjse’ overbevisninger, være fatalistisk, og have til mistillid andre."

Læs også

Mensa: Matematikevner og intelligens hænger ikke nødvendigvis sammen

"I modsætning til, hvad den tidligere litteratur antyder, ser det ud til, at personer med aversive personlighedstræk tror på konspirationsteorier af stort set de samme grunde. Konspiratorisk ideation kan derfor skyldes nogle fællestræk, snarere end en funktion, der er unik for hvert træk, “ - lyder det fra Kay.

 

Dagens Gossip