Nyt studie: Drop el-løbehjulet og tag bussen - Det er bedre for miljøet

Skrevet af Henrik R

05/08/2019
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Selvom el-løbehjulene bliver præsenteret som en miljøvenlig løsning, så bør man faktisk vælge anderledes. Det viser et nyt studie fra USA.

Dagens topnyheder

Det er ikke længe siden, at el-løbehjulet kom ind på det danske marked, og der gik ikke længe før, at de største danske byer alle havde de små elektriske transportmidler.

Et af de største formål med el-løbehjulene skulle være, at de er langt bedre for miljøet end eksempelvis de offentlige transportmidler, men et nyt studie viser nu, at det desværre er langt fra sådan.

Faktisk viser det amerikanske studie, at det er bedre at tage bussen end at stille sig op og køre på el-løbehjulet, selvom det er elektrisk.

Årsagen er ganske enkelt. Det handler nemlig ikke om den del af el-løbehjulets levetid, hvor du står på det, for der er det faktisk ganske miljøvenligt. Problemet er bare, at måden de produceres på er langt fra miljøvenlig, og skærer man det derfor ned til de mindste detaljer, så er el-løbehjulet mere skadeligt for miljøet end andre transportmidler.

Så meget udleder el-løbehjulet

Studiet som er foretaget af North Carolina State Universityhttps://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/ab2da8/pdf, har fundet ud af, at løbehjulet cirka udleder 125 gram drivhusgas pr. kørt kilometer. Det er igen, når man tager hele processen med, og dermed ikke kun selve køreturen.

Hele processen er man nemlig nødt til at have med i baghovedet, når man vælger at stille sig på el-løbehjulet i stedet for at sætte sig ind i bussen.

En af årsagerne til at el-løbehjulene er et dårligere alternativ end andet offentligt trafik er blandt andet, at løbehjulene typisk kun har en levetid på mellem to til tre måneder. Derfor skal der konstant produceres flere el-løbehjul, og det er ikke godt for miljøet.

Hovedforfatter på studiet, Jeremiah Johnson fortæller, at det havde haft en enorm betydning for miljøet, hvis man kunne få løbehjulene til at holde i eksempelvis to år. Så ville man snildt kunne stille sig op på dem med god samvittighed.

“Hvis du kunne få de her ting til at holde to år, så ville det have en meget stor betydning,” fortæller Jeremiah Johnson ifølge DR til mediet Verge.

Forskerne fra North Carolina State University undersøgte også, hvem det er, der benytter sig af el-løbehjulet og hvad de ellers havde benyttet som transportmiddel, hvis det ikke var tilgængeligt.

50 % havde valgt at gå eller taget cyklen, 34 % havde taget bilen, 11 % havde taget bussen mens 7 % havde droppet turen.