Nyt studie: Folk med stor interesse i kendte har dårligere kognitive færdigheder

Foto: Instagram

Et nyt ungarsk studie antyder, at folks kognitive færdigheders niveau kan afhænge af, hvor besat man er af kendisser.

Et ungarsk studie, udført af Lynn E. McCutcheon, Zsolt Demotrovics og Ágnes Zsila, har undersøgt 1763 voksne for at finde ud af, om der er en sammenhæng mellem ens kognitive færdigheder og ens opslugthed af kendisser. 

Unilad skriver, at deltagerne som led i undersøgelsen skulle gennemføre en 30-ords ordforrådstest og en digital symbol ombytningstest, som begge bruges til at vurdere deres almene intelligens og kognitive færdigheder. Derudover indhentede forskerne bag også data om deltagernes selvtillid, familie indkomst, økonomiske niveau og uddannelsesniveau.

Læs også

Truede med at brænde Pepsi-lastbil: Troede QR-kode viste profeten Muhammads navn

For at bestemme deltagernes niveau af besættelse af kendisser, skulle de ifølge PsyPost udfylde et spørgeskema kaldet 'Celebrity Atitude Scale' (red. Kendis Atitude Skala). Skemaet bestod af en række spørgsmål, hvor de skulle vælge, hvor enige de var i udsagn, såsom "Jeg er besat af detaljer i min yndlings kendis' liv". 

Udover indsamlingen af data så tog forskerne også hensyn til deltagernes demografiske og socioøkonomiske forhold for at undgå tvetydige svar. 

Studiet, som blev udgivet i BMC Psychology, viste, at de deltagere som scorede højt på 'Celebrity Atitude Scale' til gengæld scorede lavere end gennemsnittet på de to kognitive tests.

Forskerne bag studiet udtalte således: "Vi fandt en svag tendens, som viste, at dem som viste den stærkeste beundrelse af deres yndlings kendis også havde lavere kognitive evner [...]."

De forklarede desuden, at resultatet bakkede andre tidligere studier op og udtalte således: "Vores resultater støtter op om tidligere resultater, som viser, at overdreven opførsel, såsom tilbedelse, muligvis kan hæmme kognitive funktioner, formentlig på grund af den øgede fokus og energi, som man bruger på det, hvilket vil dominere i individets liv."

De fortsatte. "[...] et højt niveau af beundrelse kan - uafhængigt af uddannelse og alder - være en medvirkende faktor til lavere præstationer i opgaver, som kræver kognitive evner." 

Det understreges dog, at det stadig ikke er sikkert om lavere kognitive færdigheder er en konsekvens af, eller om det er en årsag til, tilbedelse af kendisser. 

Forskerne bag undersøgelsen har dog et bud på, at sammenhængen måske ligger i, at folk med højere intelligens og stærke kognitive evner har nemmere ved at gennemskue kendtes markedsføringskneb og derfor ikke har samme behov for at tilbede kendisser, som folk med lavere intelligens og svagere kognitive evner måske har.

Læs også

Kvinde skriver historie: Gifter sig med vanvittig 'ting'

 

 

Dagens Gossip