Nyt studie: Ketamin modvirker svær depression

Foto: Shutterstock

Et nyt studie har vist positive resultater.

Depression er en frygtelig lidelse, som desværre rammer mange mennesker. Som behandling får de fleste ordineret antidepressive piller, såkaldte lykkepiller.

Men den nuværende behandling med antidepressiv medicin virker nemlig ikke så godt hos omkring 30 procent af patienterne, så derfor forsker man i nye behandlingsmetoder.

 

Læs også

Afsløret: Her er Puk Elgårds nye job

I dag er elektrochok den bedste behandling, der findes mod svær depression.

Svenske forskere har nu sammenlignet denne behandling med brugen af ​​stoffet ketamin.

For første gang kan et studie, der opfylder guldstandarden i forskningens verden, vise, at svært deprimerede patienter kan have gavn af at indtage ketamin. Studiet viser dog også, at elektrochok stadig er det mest effektive mod svær depression.

Ketamin er et lægemiddel, der siden 1970'erne er blevet anvendt i den humane og veterinære lægevidenskab, primært til narkose. Det bruges især til heste.

Ved et tilfælde opdagede forskere omkring år 2000, at man ved en lav dosis ketamin - en dosis, man ikke falder i søvn af - kan se store og hurtige effekter på depression.

Ketamin bruges af mange også som et 'partystof'. For personer, der bruger ketamin som partystof, er hallucinationer en eftertragtet effekt.

Desuden har studier vist, at den kognitive funktion, først og fremmest hukommelsen, bliver svækket hos personer, der tager ketamin i lave doser mange gange om ugen gennem en længere periode.

For nylig afsluttede forskere ved Lunds Universitet i Sverige et større studie ved seks psykiatriske klinikker i Sverige. I alt deltog 186 patienter i alderen 18 til 85 år i studiet.

De blev fulgt i et års tid. Patienterne blev alle behandlet for svær depression på hospitalet. Her fik de information om studiet og blev spurgt, om de ville deltage i det.

Patienterne blev randomiseret, hvilket vil sige, at det var tilfældigt udvalgt, hvilke patienter der skulle have elektrochok, og hvem der skulle have ketamin.

63 procent af patienterne, der fik behandling med elektrochok, oplevede en bedring efter behandlingen. Til sammenligning oplevede 46 procent af de, der fik ketamin, bedring efter behandlingen, skriver Videnskab.dk.

Dermed oplevede begge grupper altså en positiv forandring, dog flest med elektrochok.

Læs også

Bekræftet: Russisk flagskib er sunket

 

 

Dagens Gossip