Øger din IQ: Fem positive følger af puslespil

Skrevet af Mathias Madsen

03/10/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er videnskabeligt bevist, at du får en højere IQ af at lægge puslespil, men det er langt fra den eneste fordel.

Mest læste i dag

Mange forbinder måske puslespil med børnehaven og ser det som en aktivitet, man laver sammen med børn. 

Coronapandemien og de mange nedlukninger ændrede dog mange voksne menneskers syn på det finurlige tidsfordriv, og rigtig mange fik øjnene op for aktiviteten.

Puslespil med mange tusinde brikker begyndte at blive udsolgt, og ifølge Sosialnytt er der faktisk flere fordele ved at samle puslespil i ny og næ - det er ikke kun god underholdning. 

Læs med herunder:

Træning for hjernen

Rigtig mange danskere bruger hver uge timevis på at motionere i et fitnesscenter eller på at løbe lange ture, men det er mindst lige så vigtigt at motionere sin hjerne, og det er puslespil et rigtig godt redskab til. 

De finurlige og kringlede spil involverer og træner nemlig både højre og venstre hjernehalvdel, som er ansvarlig for henholdsvis kreativitet, følelser samt intuitiv tænkning og logiske, objektive samt metodiske områder.

For at kunne lægge et puslespil kræver det, at begge hjernehalvdele arbejder sammen, og det er derfor lige så sundt som at løbe en lang tur. 

Styrker din sans for detaljer

De fleste vokser gider ikke lægge et puslespil med Bamse & Kylling med 20 brikker, hvis der ikke er børn med i aktiviteten. 

I stedet vælger mange et puslespil med flere tusinde små brikker, og det gør, at man er nødt til at have sans for detaljerne på de forskellige brikker, hvis man vil finde ud af, hvor de skal lægge. 

Derfor er det at lægge puslespil rigtig god træning for din detaljesans, som de fleste bruger dagligt på deres arbejde og i deres fritid. 

Forbedrer hukommelsen

Som nævnt tidligere er puslespil træning for hjernen, da det øger din mentale hastighed. 

Det styrker dog også din hukommelse, da du skal kunne huske hvilket motiv, puslespillet skal forestille samtidig med, at du skal huske, hvor de forskellige brikker skal placeres. 

Denne aktivitet vedligeholder og forbedrer derfor den del af din hjerne, som er ansvarlig for især korttidshukommelsen, og det siger sig selv, at det er nyttigt i de flestes hverdag.

Du bliver klogere

Forskere fra 'University of Michigan' har lavet en undersøgelse, som viste, at du simpelthen bliver klogere af at lægge puslespil. 

Undersøgelsen viste således, at folk, der bruger 25 minutter eller mere om dagen på at løse gåder eller lægge puslespil, kan øge deres IQ med fire point. 

Du bliver løsningsorienteret

Hver eneste gang du skal lægge en ny puslespilsbrik, render du direkte ind i et problem, som lyder: "Hvor skal brikken placeres?"

Ofte vil de første steder, du forsøger at placere brikken, ikke passe, og du er derfor tvunget til at tænke kreativt og løsningsorienteret for at finde den rigtige position for brikken. 

Du lærer derfor om at udvikle hypoteser og teorier, men samtidig ændre perspektiv og plan, når tingene ikke går, som man ønsker. 

Disse evner er selvsagt uundværdligt ude i den virkelige verden.