Omikron-nyt: Stammer fra mus

Foto: Shutterstock

Omikron-varianten kan vise sig at stamme fra mus.

Vi undrer os alle over, hvor den nye Omikron-variant af Covid-19 kom fra, og det ser ud til, at videnskabsmænd kan have et svar på oprindelsen af ​​Omikron-varianten - nemlig en mus.

Forskere i Kina har fundet ud af, at Omikron-varianten kan have muteret i mus, før den er på vej tilbage til mennesker.

Den hurtige opbygning af mutationer i Omikron-varianten, der muliggjorde dens udbrud, rejste spørgsmål blandt videnskabsmænd om,  hvorvidt den stammer fra mennesker eller andre pattedyr.

Efter yderligere undersøgelse blev det fundet, at Omikron spike-proteinsekvensen blev udsat for stærkere positiv selektion end den af ​​nogen rapporterede varianter, der vides at udvikle sig vedvarende i humane værter, hvilket tyder på en mulighed kaldet 'host-jumping'.

Omfanget af mutationer erhvervet af kilden til Omikron var væsentligt forskelligt fra området for vira, der udviklede sig i humane patienter.

Det lignede dog rækken af ​​mutationer forbundet med virusudvikling i mus.

Mutationer i Omikron-varianten viste sig også at overlappe med mutationer, der vides at fremme tilpasning til museværter.

"Samlet set tyder vores resultater på, at stamfaderen til Omikron sprang fra mennesker til mus, hurtigt akkumulerede mutationer, der var medvirkende til at inficere den, og derefter sprang tilbage ind i mennesker, hvilket indikerer en inter-art evolutionær bane for Omikron-udbruddet," forklarede folkene bag undersøgelsen ifølge Metro.

Omikron-varianten blev første gang rapporteret i Sydafrika den 24. november og udpeget som en variant af bekymring inden for to dage af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) baseret på stigningen i infektioner.

Det, der adskilte Omikron, var dets 'exceptionelt høje antal mutationer'.

Denne evne til hurtigt at mutere gjorde også Omikron-varianten mere modstandsdygtig over for vaccinerne.

Læs også

Ny pandemi? Første tilfælde af "flurona" konstateret