Retter du andres grammatik? Det afslører meget om din personlighed

Foto: Shutterstock.com

Forskning viser, at der kan være en sammenhæng mellem folks personlighed og folk der retter andres grammatik.

Kribler det i dine fingre, hvis du ser en stavefejl eller slåfejl på et menukort, i et facebookopslag, i en artikel eller et fjerde sted? Og har du pænt travlt med at få nævnt fejlen overfor afsenderen og få slået fast, at du i hvert fald har styr på retskrivningen?

Du er bestemt ikke alene om at være allergisk overfor sprogbøffer og slåfejl.

Læs også

Jenna blev smidt ud af fitness-center: - 'Dine bryster er for store'

Men der er dårligt nyt til dig og andre, som ikke kan lade være med at træde i andres skriftlige smuttere.

Amerikansk forskning påstår nemlig, at personer, der påpeger andres stavefejl typisk er knap så tolerante. De har en tendens til at være mindre medgørlige og åbne, men til gengæld mere dømmende, skriver Science Alert.

Det lyder måske rimelig indlysende, men det er første gang, at forskere har været i stand til at vise, at en persons personlighed kan afgøre, hvordan de reagerer på stavefejl og grammatiske fejl.

Forskningen er lavet på baggrund af psykologiske tests, hvor 83 deltagere læste 12 breve i tre udgaver - et der var helt korrekt skrevet, et der havde grammatiske-/stavefejl, og endelig et hvor slåfejl var dominerende.

Resultatet viste, at fejlene gjorde læserne mere sure på afsenderen af brevet.

 

Især slåfejlene fik folk til at hidse sig op.

 

Generelt er introverte personer langt mere kritiske end andre i forhold til stavefejl, mens kontrollerende personer er mere kritiske end løsslupne typer.

 

Efter som forskningen er lavet baseret på et observationsstudie med 83 deltagere, kan man ikke endeligt konkludere, at det er tilfældet. Dog peger det på, at der kan være noget om snakken.

Læs også

Mand kollapsede da han fik vild vurdering af sit ur i tv-program